Re: Společné zdanění manželů-poraďte
máte v tom opravdu trochu zmatek, jako ostatně asi my všichni. V práci oznámíte, že si budete podávat daňové přiznání sama a oni Vám dají potvrzení, které přiložíte k přizn. Přiznání pak podáte oba, každý sám za sebe a v příloze č. 5 k daň. přiznání si spočítáte společný základ daně, který se pak rozdělí na polovinu (i s příjmy ze zaměstnání, které jste měla Vy). V daňovém přiznání se zohlední i daň zaplacená v zaměstnání, takže Vy doplatíte jenom rozdíl na dani, kterou si spočítáte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
9. 1. 2006 16:25
Ahoj,
mám dotaz, protože jsem se tímto ještě nikdy nezabývala... Jak je to u společného zdanění manželů, když manžel je OSVČ a manželka je zaměstnanec. Ovšem v zaměstnání uplatňovala zdanitelnou položku (3.170 měsíčně). Jde mi o to, jak postupovat při vyplňování daně FO,kde se uplatňuje roční 38.040. Ona si to tam nenapíše? Nebo to je jedno a celou částku uplatní.... V práci zřejmě musí oznámit, že si provede roční vyúčtování daně sama, že? Dosud si to nechávala dělat u zaměstnavatele. Nyní by se chtěli "pokusit" o SZM, protože to pro ně bude výhodnější (hlavně pro manžela...).
Další dotaz je. Zálohy (kdyby byly-zřejmě pololetní) platí ona z norálního společného účtu? Koukám na ZoDPř a tam je a) platí ze závislé činnosti atp. a za b) z §7 např. Trošku (hodně) se v tom motám.... :-))
A jak to je pak se ZP a SP? Podává ho manželka, předpokládám, taky. Základ ale bude jen ten "výdělek", co si rozdělili že?
Omlouvám se za ten zmatkovitý dotaz, ale nějak se v tom nemohu vyznat, jak mi v tom lítá příjem ze závislé činnosti....
Poradíte mi???? Děkuji moc!