Re: Doprava z bydliště na provozovnu ???
>Jaké máte zkušenosti s uplatněním nákladů na přepravu
>podnikatele z místa bydliště na provozovnu - což je
>pro mně nejčastější cesta. Říkal mi účetní, že by to v
>knize jízd vůbec nemělo být, že by to při kontrole mohl
>FÚ následně doměřit. To bych se jako měla z jednoho
>konce města na druhý měla dopravit pěšky, zjistit co je
>třeba koupit, jít pěšky domů, vyzvednout si auto a
>jet, nebo jako parkovat před provozovnou?
>Děkuji za rady
Pokud je mi známo, doposud platí, že každá cesta do zaměstnání se považuje za cestu soukromou, tudíž nemůže být kryta z firemních prostředků. I při následném auditu by to mohlo být považováno za úmyslné navyšování firem. nákladů a stejně by bylo třeba tuto částku firmě vrátit. Totéž by mělo platit i v případě podnikatel=vlastní firma.
Na toto téma se také neustále přu s kolegou, podnikatelem FO, kterému vedu účty. Má auto v majetku, uplatňuje odpisy, ale pokud by účtoval cesty do a z práce jako soukr. cesty, musel by krátit všechny související náklady, tj. odpisy, servisy, SD, dálniční známku, pojištění, etc.
Zajímaly by mne zkušenosti ostatních, zejména s obhájením 100% uplatnění výše zmíněných nákladů v účetnictví.
Hezký zbytek dne.
Šárka
>Pokud je mi známo, doposud platí, že každá cesta do
>zaměstnání se považuje za cestu soukromou, tudíž nemůže
>být kryta z firemních prostředků. I při následném
>auditu by to mohlo být považováno za úmyslné navyšování
>firem. nákladů a stejně by bylo třeba tuto částku firmě
>vrátit. Totéž by mělo platit i v případě
>podnikatel=vlastní firma.
>
Podle mě záleží na tom, kde máte sídlo firmy. Pokud doma, tak samozřejmě vyjíždíte ze sídla na provozovnu a náklady na cestu jsou daňové.
>
>
Já mám adresu trvalého bydliště stejnou jaké mám uvedené místo podnikání v živtnost. listě. Provozuji ovšem restauraci na druhém konci města, takže se tam přeci nějak musím dostávat ne? Není to přeci soukromě - nejedu se tam bavit - ale zkontrolovat zásoby, zkontrolovat personál, atd.....I v takovém případě mi účetní tvrdí, že to není uznatelný výdaj...jedna cesta tam a zpět je cca 7km. To jezdím denně cca 2-5x. To bych si musela denně odepisovat jako soukromé cca 30 km? Jenom za jeden měsíc bych pak musela "nahonit - nějak" skoro 100 km. Nebo bych měla auto nechat stát před hospodou, aby mi ho nějaký první opilec rozbil? NECHÁPU TO ! ! !
Jak jsem odpověděla. Podle mě účetní nemá pravdu. Vaše bydliště je zároveň místem podnikání, takže se vydáváte ze sídla do provozovny a nazpět a tyto výdaje jdou do nákladů. Pokud byste např. měla bydliště na adrese A, sídlo na na adrese B a provozovnu na C, pak byste mohla dávat do nákladů cestu z B do C.
Počkáme na vyjádření někoho jiného, ale u nás neměl FÚ námitky.
Cesta z místa (sídla) podnikání do provozovny je daňově uznatelný výdaj, mám na to odpověď FŘ na můj metodický dotaz.Platí to u FO i u s.r.o. pro zaměstnance, pokud provozovna je v jiném místě než sídlo firmy a oni tamtéž bydlí. Neměli jsme s tím problém.
Můj klient poslal metodický dotaz na Finanční ředitelství ohledně tohoto problému a ten je povinen odpovědět. Bohužel klient už není můj klient a nemám tento dopis k dispozici. Tak to zkuste na vašem ředitelství ( ne FÚ- ten neodpoví).
Také jsem toho názoru, že cesta podnikatele (FO) z místa bydliště, které je v podstatě místem jeho podnikání, do jeho provozovny, je daňovým nákladem. Myslím, že se vychází z mylného názoru, že je to totéž jako cesta zaměstnance do zaměstnání. Tady se jedná o jasný náklad FO na dosažení a udržení příjmů..... Obdobné vysvětlení jsem našla (bohužel už nevím ve kterém čísle) v Poradci někdy z roku 2004 (nejpozději 2003) - uvedenou publikaci jsem tehdy zapůjčila své známé, jejíž účetní jí tvrdil opak, publikace se mi nevrátila a účetní jí to stejně do nákladů nezahrnul.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
11. 1. 2006 15:37
Jaké máte zkušenosti s uplatněním nákladů na přepravu podnikatele z místa bydliště na provozovnu - což je pro mně nejčastější cesta. Říkal mi účetní, že by to v knize jízd vůbec nemělo být, že by to při kontrole mohl FÚ následně doměřit. To bych se jako měla z jednoho konce města na druhý měla dopravit pěšky, zjistit co je třeba koupit, jít pěšky domů, vyzvednout si auto a jet, nebo jako parkovat před provozovnou?
Děkuji za rady