Re: Zaúčtování odpisů
Při vyřazení majetku bych nepoužil A/C 541 , to je účet pro náklad vzniklý při prodeji, proti němuž by pak musel stát zápis 311/641.
Odpis je odpis - nechal bych si analytiku na vyřazený majetek 551
V hlavní knize je vždycky jenom a pouze zápis o účetních odpisech. Daňové se vyskytnou jenom pro sestavení daňového přiznání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
12. 1. 2006 7:18
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu.
Ve firmě počítáme účetní i daňové odpisy. Účtujeme v programu Pohoda.
A já jsem se chtěla zeptat.
Když vyřazuji majetek, který je teprve 2 roky odepisován, tak musím zaúčtovat takto:
082/022 a
541/082. Ale potřebovala bych vědět, jakou částku mám dát na ten účet 541. Zda je to zůstatková cena účetní, tedy rozdíl vstupní ceny a dosavadních účetních odpisů. Nebo rozdíl vstupní ceny a dosavadních daňových odpisů.
Doufám, že jste mě pochopili. Ale já v tom mám dost chaos.
Děkuji vám moc za radu.
Katka