Re: Mateřská-Jana
>Moc děkuji za odpověď, ale z čeho se tedy vlastně
>vypočítává mateřská? Bylo mi řečeno že roční průměrnou
>mzdou zpětně do data početí-je to tak?
>270 kal. dnů pojištění samozřejmě splňuji
Do data početí ne :-) Mateřské dávky vychází z výdělků 12ti měsíců před měsícem, ve kterém nastupujete na mateřskou. Na mateřskou nastupuje žena v rozmezí 56 až 42 kal. dnů před předpokládaným datem porodu, pokud má zaměstnavatele. Pokud nemá zaměstnavatele a nastupuje na mateřskou v ochranné době, nastupuje na ni 42 dnů kal. dnů před předpokl. datem porodu.
>
Když budete v den skončení poměru těhotná a chcete mít počítanou mateřskou z výdělků v tomto zaměstnání, tak musíte být bez zaměstnání a musíte na tu mateřskou (tedy 42 dnů před porodem) nastoupit v době 6 měsíců po skončení poměru. Pokud byste nástup nestihla v této době (vycházel by na později), pak stačí, když v této ochranné době (6 měsíců) onemocníte a marodit budete až do dne před nástupem na MD. Pak také budete mít mateřské dávky, i když nástup na MD bude až po ochranné době.( a samozřejmě splnit tu podmínku 270 kal. dnů před SKUTEČNÝM dnem porodu). Tzn. že po skončení poměru se zaevidujete na ÚP, a pokud stihnete v té lhůtě 6ti měsíců ten nástup na mateřskou nebo to onemocnění a pak nástup na mateřskou, oznámíte to jednak ÚP a jednak svůj nárok uplatníte u té firmy.
Toto všechno ale platí jen pro ženu, která je v den skončení poměru těhotná.
Jestliže nastoupíte do nového zaměstnání a pak budete těhotná a odejdete na mateřskou, bude se vycházet z výdělků nového zaměstnání. Tzn. 12 měsíců před měsícem, ve kterém nastoupíte na mateřskou. Pokud to zaměstnání netrvá ještě 12 měsíců, vychází se z výdělků od nástupu do měsíce před měsícem nástupu na MD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
12. 1. 2006 16:08
Moc děkuji za odpověď, ale z čeho se tedy vlastně vypočítává mateřská? Bylo mi řečeno že roční průměrnou mzdou zpětně do data početí-je to tak?
270 kal. dnů pojištění samozřejmě splňuji
jestli to dobře chápu, tak:
Když bych tedy byla v jiném stavu do data Výpovědi ze zaměstnání a chtěla bych aby mi byla mateřská počítána průměrem z tohoto zaměstnání-tak bych neměla nastupovat do nového zaměstnání, ale v tom případě, bych celý čas na mateřské i rodičovské dovolené byla od data ukončení prac. poměru evidována na úřadu práce?
a když bych nastoupila do nového zaměstnání a po čase přišla do jiného stavu tak se mi bude mateřská počítat pouze z tohoto nového zaměstnání?
velice děkuji za odpověď