Re: majetek- po,oc
Kdyby oprava stála 100000,00 Kč, tak je to oprava a žádné technické zhodnocení. Nevím, kde to říká zákon, ale v § 33 odst. 1, kde je definováno technické zhodnocení, se nic o opravách neuvádí. Zda částka 45 tis. ovlivní základ daně je závislé na tom, zda vede účetnictví nebo DE. Pokud vede DE a zaplatil za zmíněný náhradní díl pro opravu v r. 2005, pak jde bezesporu o výdaj roku 2005. Pokud vede účetnictví, pak záleží na tom, kdy byla oprava provedena. Pokud by pořídil ND v 2005 a opravu provedl až v 2006, pak by ND měl být veden jako zásoba materiálu. Ane nikdy nebude tato součástka na opravu zvyšovat hodnotu majetku a nebude se tedy jednat o technické zhodnocení.
Re: majetek- po,oc
Možná máte pravdu, ale zajímalo by mě jak to obhájit před finanč. úřadem, kdyby tvrdili, že nad 40000 to technické zhodnocení je. Je o tom ještě nějaký jiný § ? Domníval jsem se, že opravy nad 40000 jsou tech. zhodnocením. Na př. k secímu stroji jsem koupil za 90000 Kč výsevní botky (48 kusů) - jiný typ než byly původní, ale stejná funkce. Teď to odepisuji, myslíte, že jsem to mohl dát do nákladů rovnou?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
12. 1. 2006 21:52
Porasím poradí mi někdo jak učtovat. Koupil sem součástku za 45.tis. na opravu stim, že ji použiji na opravu stroje, kterou si provedu sám.