Re: daňové přiznání
Kdybychom zdanění provezli rokem 2005, tak by asi mělo drobné chybičky.
Bude lepší, když si vezmete k ruce tiskopis daňového přiznání za rok 2005. Jednotlivé řádky Vás navedou, v jakém pořadí máte jednotlivé položky odečítat. V příloze č. 1 si vyčíslíte příjmy minus výdaje /pojistné asi máte zahrnuté ve výdajích/, dosadíte údaje z tabulky E, ve Vašem případě poměrnou část leasingu. Jestli máte spolupracující osobu, rozdělíte na ni části příjmů a výdajů. Tím získáte svůj dílčí základ daně. Přenesete ho na ř. 37. Jestliže je menší, než 107.300,- a vztahuje se na Vás minimální daň, tak Vaším základem daně bude právě těch 107.300,-, pokud jste fungoval celý rok. Pak přijdou na řadu nezdanitelné části daně - za rok 2005 si ještě odečítáte 38.040,- na sebe a 21.720,- na manželku - samozřejmě při splnění podmínek, stanovených v zákoně - najdete je i v poučení. Dále můžete odečíst dary, penzijní připoj. atd. Na řádku 59 uvedete reinvestici, kterou jste si nemohl uplatnit v loňském přiznání. Po tomto snížení si spočítáte daň a od daně teprve odečítáte zvýhodnění, nebo i bonus na vyživované dítě.
.
>
>Mám dojem, že reinvestice, ztrátu apod. může uplatnit
>pouze, pokud se na něj nevztahuje min.základ daně. Pak
>je lepší, nějaký ten výdaj neuplatnit, tím byste se
>mohl dostat nad min.základ daně a pak již můžete
>odečítat i § 34 ZDP.
Máte pravdu. Starou ztrátu a reinvestici asi opravdu neuplacíruje, pokud bude povinen vykázat MZD. Do jedné odpovědi se těžko vtěsnají všechny důležité informace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
14. 1. 2006 22:46
Tak jsem si myslel, že už "všechno" vím, teď jsem si pročítal znovu Zákon o dani z př. a jsem zase na pochybách, jestli to chápu správně:
od hrubého ZD odečtu poměr. část leasing. splátek, popř. ztrátu z předchozích let a reinvest. odpočet. Pokud nedosáhnu min. ZD, dám 107.300 a od tohoto min. ZD odečtu 7200 na poplatníka, 4200 na manželku na mateřské, penzijní, životní poj. atd. Z tohoto zbytku vypočtu daň a z ní odečtu 6000 na dítě? Nebo na poplatníka, manželku atd. odečítám taky až z vypočtené daně, stejně jako odečet na dítě? Mám uvedený postup správně?