Re: Kauce při pronájmu bytu a nájemné
Nejsem účtař ani daňař, ale kauce je tzv. složená jistota a obvykle bývá majetkem nájemce, kterému se po skončení nájmu vrací. Obvykle smlouva také řeší komu patří úroky z kauce - většinou také nájemci. Dluhy nájemce se pak započítávají oproti jeho nároku na vrácení kauce po skončení nájmu.
Re: Kauce při pronájmu bytu a nájemné
*** Pokud je to kauce a není uvedena třeba jako záloha na nájemné, není při přijetí zd. příjmem. Do příjmů Vám půjde až v momentě, kdy z ní něco uhradíte - pak Vám do příjmu půjde ta část, kterou jste "si nechala". V případě úhrady nájemného předem je to zdanitelný příjemem toho období, kdy jste skutečně obdržela = úhrada v prosinci je příjmem prosincovým ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
17. 1. 2006 10:06
Pronajala jsem družstevní byt a podnájemník složil kauci ve výši 1 měsíčního nájmu. Kauce je vratná při ukončení pronájmu. Je tato kauce pro mě také příjmem z pronájmu? Je to k datu složení kauce? A k datu konce pronájmu je pro mě její vrácení výdajem? A když mu vrátím jen část kauce z důvodu, že v bytě něco poškodil, jak vyúčtovat - není na to žádný doklad. Nebo se kauce bere jenom jako záloha a není příjmem?
A ještě si nevím rady v případě, když podnájemník zaplatil nájemné na leden 2006 dne 29.12.2005. Do jakého období je to můj příjem? Nemám na pronájem žádný živnostenský list a nevedu účetnictví, pouze mám registraci na FÚ.
Díky