Re: Valutová pokladna
pokud nemate stanoveny pevny kurz - coz pri vasem dotazu nepredpokladam, tak:
uhradu prouctujete kurzem CNB v den uhrady (pak vycislite pripadny kurz. rozdil) a na konci roku prepocitate pokladnu kurzem CNB k 30.12. a znovu vycislite pripadny kurz. rozdil..
Proste presne tak, jak jste psal (pouze nevim, jestli pro vas pojem "jednotny" kurz znamena to same jako pro me kurz CNB k 31.12-letos 30.12. :-)))
jednotný kurz, tím myslím §38
Pokud poplatník nevede účetnictví, použije s výjimkou uvedenou v odstavci 2, jednotný kurs, nevyužije-li kursy devizového trhu uplatňované podle zvláštních právních předpisů o účetnictví.
Takže nevím, jesti se v daňové evidenci vyčíslují kurzové rozdíly. Můžete mi někdo poradit? Dejme tomu, že si stanovím denní kursy, už kvůli DPH a na konci roku to musím přepočíst na jednotný kurs?
tak jak jsem to po precteni toho §38 pochopila ja, tak bude budete pouzivat jednotny kurz (tzn. nemate kurz. rozdily) nebo kurz dev. trhu a na konci prepocitate kurz. rozdil ale ne vuci jednotnemu kurzu ale vuci kurzu k 30.12. - proste bud a nebo, nelze to kombinovat...... ale jista si na 100% nejsem, takze pockejte, treba se nekdo ozve
Takže jestli to chápu já dobře, tak v daňové evidenci by to mohlo být asi takto:
- přijde faktura v EUR, ocením pro potřeby DPH denním kurzem k datu vystavení, v této hodnotě eviduji v knize závazků a záznamní povinnosti; když dovoz tak kursem celnice
- fakturu zaplatím z korunového účtu, odepsanou částku napíši jako výdaj do daňové evidence v kursu, za který jsem "nakoupil" (mi odepsali) od banky v den převodu.
- fakturu zaplatím z valutové pokladny, uhrazenou částku napíši jako výdaj do daňové evidence v devizovém kursu ČNB ke dni platby
- faktura zůstane neuhrazena ke 31.12., přecením kursem ČNB k 31.12. a v této hodnotě uvedu v inventuře
- hotovost ve val. pokladně taky přecením k 31.12. stejně a kurzový rozdíl zapíši do daňové evidence jako + nebo -?
Je to možný návod na směrnici?
>Takže jestli to chápu já dobře, tak v daňové evidenci
>by to mohlo být asi takto:
>- přijde faktura v EUR, ocením pro potřeby DPH denním
>kurzem k datu vystavení, v této hodnotě eviduji v
>knize závazků a záznamní povinnosti; když dovoz tak kursem
>celnice
>- fakturu zaplatím z korunového účtu, odepsanou částku
>napíši jako výdaj do daňové evidence v kursu, za který
>jsem "nakoupil" (mi odepsali) od banky v den převodu.
>- fakturu zaplatím z valutové pokladny, uhrazenou
>částku napíši jako výdaj do daňové evidence v devizovém
>kursu ČNB ke dni platby
>- faktura zůstane neuhrazena ke 31.12., přecením
>kursem ČNB k 31.12. a v této hodnotě uvedu v inventuře
>- hotovost ve val. pokladně taky přecením k 31.12.
>stejně a kurzový rozdíl zapíši do daňové evidence jako +
>nebo -?
>Je to možný návod na směrnici?
>Správně
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
17. 1. 2006 22:25
Vedu DE, mám valutovou pokladnu s 850 EURy a přijatou fakturu na 500 Euro. Fakturu uhradím v hotovosti Eury, jakým kurzem tu částku přepočtu, abych ji zapsal do daňové evidence. denní ČNB? A na konci roku ještě přepočítám jednotným a upravím o rozdíl v DE?