Re: Výdajové paušály - více ŽL a souběh
Z hlediska daně z příjmů musíte evidovat své příjmy dle §7b ZDP,odděleně dle jednotlivých živností pro správné stanovení % výdajů-důkazní břemeno je na vás, pro DPH vedete evidenci zdanitelných plnění podle ZDPH. Paušály lze už v roce 2005,HPP na to nemá vliv.
Děkuji za odpověď.
Vykazovat tedy musím i nulové příjmy z některých ŽL, nebo je mohu pominout, když jsem činnosti kterých se týkají nevyužil?
Pokud HPP nemá vliv, takže sečtu příjmy bez DPH + hrubé výdělky z HPP, odečtu 60% resp. 50%. Jak ale vypočítám odvody na sociální a zdravotní pojištění, když u souběhu se výpočet provádí nějak jinak (je tam nějaký limit, při jehož nepřekročení se soc.poj nedoplácí).
Mohu započítat všechny soc. a zdrav platby z HPP jako zálohy
a doplatit pouze zůstatky?
Poté odečtu od hrubého příjmu, soc a zdrav.poj, nezdanitelné minimum a již klasicky daním 15 - 20% (nebo již pro rok 2005 platí 12-19%?). Odečtu zálohy na daň z HPP a zbytek doplatím?
Je možno tuto konkrétní problematiku někde nastudovat?
Za odpověď opět předem mnohokrát děkuji
Máte v tom trochu zmatek. Zaměstnavatel vám dá Potvrzení o zdanitelných příjmech...., které přepíšete do DP a vyjde vám tam základ daně ze závislé činnosti. V Příloze 1 DP uvedete součet příjmů ze živností a k nim výdaje, u vás paušální. Navíc uvedete SP a ZP , pokud platíte zálohy , ale jen jako OSVČ. Dostanete základ daně z podnikání. Oba sečtete a od celkového si odečtete nezdanitelné částky a potom spočítáte daň. 2005 je to 15-32 %.Odečíst můžete zálohu na daň, kterou vám srazil zaměstn.Přečtěte si DP a poučení a myslím, že to půjde...Přehledy SP a ZP vás budou navigovat k vyplnění skoro samy...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
18. 1. 2006 14:11
Jako plátce DPH mám dotaz na využití výdajových paušálů.
Jak je to s uplatněním jednotlivých sazeb, v případě, že mám více živnostenských listů.
V mém případě je to 1 x do sazby 60% a 3x do sazby 50%. Nejvíce (z asi 4/5) využívám ten se sazbou 60%, u ostatní činnosti využívám ŽL ze sazby 50%. Další dva ŽL nyní nevyužívám vůbec. Bude třeba vést paušální výdaje odděleně a s jakým rozdělením?
Evidenci nákladů (i příjmů) je třeba vést pouze pro účely DPH?
A ještě jedna věc, jestliže je možno uplatňovat zvýšené paušální výdaje již za rok 2005.
Jak toto budu moci využít, jestliže jsem první polovinu roku pracoval jako zaměstnanec na HPP a podnikání jsem měl jako vedlejší činnost (se všemi uvedenými ŽL). V druhé polovině roku 2005 již existuji pouze jako OSVČ.
Za reakce předem děkuji