Re: THP a práce přesčas
Zaměstnavatel může nařídit zaměstnanci práci přesčas max. 8 hodin týdně a max. 150 hodin ročně i bez jeho souhlasu, více pouze s jeho souhlasem, max. však 416 hodin za rok (§ 96 ZP). Dle zákona o mzdě náleží zaměstnanci za práci přesčas mzda a příplatek min. 25 % průměrného výdělku (může být stanoven vyšší v kolektivní mlsouvě nebo mzdovém předpisu). V pracovní nebo jiné smlouvě může být při stanovení výše mzdy přihlédnuto k případné práci přesčas.
Z toho vyplývá, že zaměstnavatel přihlédl při stanovení vaší mzdy k případné práci přesčas až do výše 150 hodin. Protože to máte zaplaceno, nemůžete požadovat náhradní volno a až do konce výpovědní doby musíte vykonávat práci dle pracovní smlouvy. Samozřejmě pokud by práce přesčas měla překročit 150 hodin nebo ještě lépe 8 hodin v každém jednotlivém týdnu, tak ji odmítněte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 1. 2006 20:03
Mám dotaz ohledně proplácení přesčasové práce nebo vyčerpání NV za odpracované přesčasové hodiny. Jsem v managerské pozici a pracovní smlouvu mám postavenou tak, že musím odpracovat 150 přesčasových hodin gratis a pak mám nárok na proplacení dalších přesčasů. Dostal jsem se ale teď do situace, že jsem dal výpověď, mám odpracováno od začátku roku cca 70 přesčasových hodin a hodiny ještě porostou(proto jsem dal výpověď, např. jen za loňský rok jsem měl 850 přesčasových hodin). Výpověď mi končí 31.3.2006 a já budu mít přesčasových hodin cca 150. Dalo by se tedy říct, že již v březnu nemusím jít do práce. Otázka tedy zní: můžu si vybrat tyto přesčasové hodiny jako náhradní volno? Děkuji za konstruktivní odpověď.