Re: DE koupě auta na konci roku
Jestli je to kategorie MG, tak zařadíte do odpis. skupiny 1a /budete odpisovat 4 roky/ a v roce 2005 si uplatníte odpis ve výši 14,2% vstupní ceny, pokud zvolíte rovnoměrné odpisování.
Ještě jsem přišel na to, že jsem zaplatil v prosinci, ale přepis na DI proběhl až v lednu - může to být nějaký problém kvůli odpisům? A také kvůli SD?
SD se tady asi vyplatí zaplatit denní sazbou, že? Můžu platit u jednoho auta roční sazbu a u druhého denní?
Pro účely odpisů je důležité datum zařazemí majetku do užívání. Co se týká silniční daně, tak tam se platí daň v případě, že auto používáte k uskutečnění své ekonomické činnosti. Jestliže jste zařadil v prosinci, tak se dá předpokládat, že jste je využíval už v prosinci. Platíte tedy SD i za prosinec. A pokud jde o denní sazbu, tak na tu zapoměňte a plaťte roční.
Právě proto, abyste to měl v pořádku, raději zaplaťte SD i za prosinec. Jsem totiž toho názoru, že zařazení auta do majetku a uplatnění odpisu je jeho použitím pro uskutečnění Vaší ekonomické činnosti. A proč celý měsíc? Denní sazba je určena pouze pro zaměstnavatele, kteří vysílají své zaměstnance na pracovní cestu jejich soukromými vozidly. Stačí?
Dovolím si s váma nesouhlasit.
Auto bylo přihlášeno na DI až v lednu, takže uvedeno do provozu mohlo být teprve až po zapsání = odpisovat až od roku 2006 a silniční daň za prosinec 05 také nelze, protože silniční daň platí majitel auta a vy jste v prosinci ještě majitel nebyl.
Tak to vidím já.
Nic proti, ale váš pohled nezahrnuje skutečnost, že auto bylo dle předchozích informací už v používání (nebylo bez SPZ). Tímto splňuje podmínky (provozuschopnost) pro evidenci v majetku podnikatele k datu koupě dle kupní smlouvy, tj. v roce 2005.
Se silniční daní je to trochu jiné, v odstavci o poplatníkovi je podmínka "zapsán v technickém průkazu", takže silniční daň až od ledna 2006
Něchtěla jsem tohle téma dál rozmazávat, ale nedá mi to. Dle zákona o dani silniční je předmětem daně vozidlo registrované a provozované v ČR, je-li používáno k podnikání. Zákon neříká nic o tom, že musí být zaregistrováno na jméno nového majitele - stačí tedy už jen fakt jakékoliv registrace a ten zřejmě bude splněn. Druhá podmínka- používání pro ekonomickou činnost je dle mého splněna tím, že bude poplatník auto odpisovat a nějaké PHM zřejmě také koupil ještě v r. 2005. A i kdyby nakrásně byla splněna jen jedna z těchto podmínek, stejně je 50% pravděpodobnost, že FÚ bude silniční daň vyžadovat. Osobně bych se tedy zajímala pouze o to, zda daň za prosinec zaplatil případný předchozí majitel. Pokud ne, pak bych bez dlouhých úvah daň zaplatila, protože by mi případné dohady s FÚ kvůli pár stovkám /které mám navíc v nákladech/ nestály za to.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
19. 1. 2006 22:00
23.12.05 jsem si koupil automobil do podnikání. Jaké náklady můžu dát do roku 2005? Poloviční odpis?
děkuji, J.