Re: vedlejší činnost-důch. pojištění
Z vedlejší činnosti musíte přiznat zisk na OSSZ i na zdravotní pojišťovnu.Může se stát že platíte na sociální i zdravotní 2x - ze zaměstnání a z vedlejší činnosti.
Záleží jaký máte zisk z vedlejší činnosti, může Vám vyjít, že nebudete platit ani sociální ani zdravotní, může Vám vyjít, že budete platit sociální a zdravotní. Výhoda je v tom, že se počítá nižší sociální a zdravotní pojištění, to uvidíte při vyplňování tiskopisu pro sociálku a zdravotní pojišťovnu, tam Vás to přímo podle kolonek navede. Pozor, může se stát že na sociální butete muset platit na příští rok zálohy/podle výše zisku/, u zdravotního se zálohy při vedlejším příjmu neplatí, tam se to platí jednou za rok-při vyúčtování.
Re: vedlejší činnost-důch. pojištění
Přečtěte si Pokyny k vyplnění Přehledu přijmů a výdajů OSVČ - www.CSSZ.cz, stručně řečeno na vedlejšák se počítají jiné vyměřovací základy.Písemně se to špatně popisuje, z těch Pokynů to pochopíte, opravdu záleží jestli máte OSVČ jako hlavní činnost nebo jako vedlejší nebo jestli máte jako OSVČ dvě činnosti-jednu hlavní a jednu vedlejší. Pozor, pokud chcete, aby OSVČ bylo bráno jako vedlejší činnost, musíte doložit na sociálku spolu s Přehledem příjmů a výdajů i potvrzení o příjmech ze závislé činnosti, to se na stránkách CZZs také dočtete.
Alena
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
20. 1. 2006 8:53
Dobrý den,
nějak jsem nepochopila, co vyplývá za výhody, pokud jsem pro sociální pojištění vedena jako OSVČ s vedlejšími příjmy.
Mám zaměstnání(splňuji podmínku) a vedle toho podnikám. Původně jsem si myslela, že z těch příjmů z podnikání nebudu muset odvádět soc. poj., ale nevím, nevím... Neumíte někdo poradit?!
Děkuji
Kamila