Re: Prosím, pomozte - Pozastavení živnos
Z hlediska živnostenského úřadu může přerušit podnikání až na dva roky. Přehledy pro pojišťovny podá jen za ty dva měsíce, kdy podnikal /doufám, že se u nich odhlásil/. Do daňového přiznání uvede příjmy ze živnosti, pokud měl ke dni přerušení pohledávky, závazky, zásoby, tak je dodaní v tabulce E. Nechá si vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech a vyplní příjmy podle § 6. Přiloží potvrzení o vedení v evidenci ÚP.
Re: Pozastavení-několik dotazů
Je v tom trochu zmatek a mají ho i pracovnice úřadů, protože mi tam v podstatě nikdo jasně neodpověděl na tyto dotazy:
1. je nutné hlásit pozastavení i na pojišťovny, když je nahlášené na Fú?
2. je možné nahlásit pozastavení na Fú zpětně?
3. v případě, že je nutné hlásit na pojišťovny, jde to zpětně?
4. co dělat, když je pozastavení nahlášené jinak na Fú a jinak pojišťovnám?
Pokud měl pozastavenou činnost do určitého termínu, nemusel hlásit obnovení - to mu obnovili automaticky, ale naopak měl žádat o další pozastavení. Takže myslím, že ty tři měsíce bude muset vykazovat - minimální dani se vyhne za určitých podmínek, ale sociálnímu a zdravotnímu asi ne. J.F.
o jakých třech měsících to mluvíte? Byla-li živnost pozastavena do 30.3.2005, od 1.4.2005 do nyní je evidován jako živnostník, takže od 1.4 do 31.12.3'2005 mu vznikla povinnost vůči FU,ZP a OSSZ - protoze ZL nebyl zrusen, bere se, jako ze normalne podnika. Se zpetnym ohlasovanim na FU mam spatne zkusenosti, stejne tak na OSSZ. VZP zpetne hlaseni brala (potvrzeni o studiu). V mem pripade jsem podnikala a pritom studovala, takze jsem nemela povinnost platit zalohy na soc. a zdrav. pojisteni,ale potvrzeni o studiu jsem na OSSZ dorucila az v prosinci, pritom zivnost i studium trvalo od brezna.I pres to, ze jsem celou dobu podnikani studovala,fakt, ze potvrzeni o studiu jsem nedolozila v breznu,ale az v prosinci, jsem musela doplati zpetne za zalohy na pojisteni plus penale. Na VZP byli milejsi, stacilo jim potvreni az v prosinci a nechteli zadne doplaceni ani penale.
Máte pravdu, obrátila jsem to, mám totiž teď klienta, který měl přerušeno do 31.12.2004 a stačil se odhlásit 31.3.2005, takže si lámu hlavu s těmi třemi měsíci. Díky, že jste mě opravila. Ten celý zbytek roku zanedbané odhlášení je ještě horší, pokud se tedy neodhlásil. J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 1. 2006 13:11
Prosím, pomozte. Podnikatel měl pozastavenou živnost do března 2005 a znovu ji neobnovil. Bude mu rok 2005 počítán jako by podnikání znovu zahájil a bude muset zaplatit povinnou daň a pojištění (byl zaměstnán a veden na ÚP) nebo mu bude zrušen ŽL nebo pro toto plyne jiné stíhání ?
Děkuji za co nejrychlejší odpověď. Petra