Re: silniční daň - platit nebo neplatit
umim cist :-)))
§ 2 Předmět daně
(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná vozidla1) (dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v České republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen "podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti s podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Vždyť je to tak jednoduché a zcela jednoznačné.
Kdy se vozidlo používá k podnikání - pokud je vozidlo vedeno v "ucetnictvi" (100% to platí pro danovou evidenci, nedelam zadnou FO, ktera vede ucetnictvi takze tady to nemohu na 100% garantovat, jen na 90%), nebo jiné vozidlo, soukromé použite k podnikání (cesták, kniha jízd atd.).
Takže proboha napiste si papir, ve kterem podnikatel prohlasuje, ze vozidlo k 31.12.2004 vyjímá z "obchodního majetku" (mozna se to ted technicky jmenuje jinak, ale myslim ze mi kazdy rozumi" a tim padem neni pouzito k podnikani ......není žadna silnicni dan.
Samozdřejme platí, ze se nikde nesmi objevit ani stopa tohoto vozu a dale musi platit, ze vyjadreni tazatelky "podnikatel" je pravdive a jde o Fyzickou osobu
Mate pravdu ale dotaz je na nakladni auta a zakon je :
...Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a registrovaná v České republice.
Karle také trochu umím číst :-), ale kde tam máte, že "pokud je vozidlo v majetku, musí se platit SD"? Nechci se hádat, je to možné, ale já to tak JEDNOZNAČNĚ nevidím. Formulace "používána k podnikání" není totéž jako být v majetku. J.F.
>>>>>Máme v majetku 2 nákladní auta. Jenže protože to
>>
>>§ 2 Předmět daně
>>(1) Předmětem daně silniční (dále jen "daň") jsou
>>silniční motorová vozidla1) a jejich přípojná
>>vozidla1)
>>(dále jen "vozidla") registrovaná a provozovaná v
>>České
>>republice, jsou-li používána k podnikání1a) nebo k
>>jiné samostatné výdělečné činnosti1a) (dále jen
>>"podnikání") nebo jsou používána v přímé souvislosti
>>s
>>podnikáním anebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy
>>jsou
>>předmětem daně z příjmů u subjektů nezaložených za
>>účelem
>>podnikání podle zvláštního právního předpisu.1b) Bez
>>ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou
>>předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností
>>alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a
>>registrovaná v České republice.
>****************
>Karle také trochu umím číst :-), ale kde tam máte, že
>"pokud je vozidlo v majetku, musí se platit SD"?
>Nechci se hádat, je to možné, ale já to tak JEDNOZNAČNĚ
>nevidím. Formulace "používána k podnikání" není totéž
>jako být v majetku. J.F.
>************************
Pro JF - mozna jsem se vyjadril nepresne, ale dotaz je na nakladni vozidla -
...Bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání, jsou
předmětem daně vozidla s největší povolenou hmotností alespoň 12 tun určená výlučně k přepravě nákladů a
registrovaná v České republice.
Děkuji za reakce, ale nevyjádřila jsem se přesně. Je to nákladní automobil, ale ne nad 12 tun, má pouze 3,75 tun.
.
Citace z výkladu k zákonu: Daňová povinnost zaniká v kalendářním měsíci, v němž pomine jedna z rozhodných skutečností, např. vozidlo a/ je trvale vyřazeno z registru silničních vozidel, nebo
b/ není celý kalendářní měsíc provozováno za účelem podnikatelských činností v ČR.
Výše uvedené pod písmenem b/ však neplatí pro vozidla ...... jejich největší povolená hmotnost činí alespoň 12 t ........
Co vy na to?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
22. 1. 2006 19:04
Máme v majetku 2 nákladní auta. Jenže protože to původní je starší, tak se s ním nejezdí. Podnikatel ho nechce prodat. Ve výkladu zákona o sil. dani jsem četla, že už není podmínka - pokud je auto v majetku, je nutné platit vždy. Teď /od r. 2005/ platí, že i když je auto v majetku, ale prokazatelně se nevyužívá, platit sil. daň se nemusí. Je splněna podmínka nevyužívání vozu, i když se platilo na něj povinné ručení? Jiné náklady na toto auto nebyly - ani PHM, ani opravy, prostě nic.
Rozumím tomu správně? Značku dal do depozita až teď v lednu 2006.