Re: Domácí práce
Ale to je dlouhé vysvětlování, vše se odvíjí od Zákoníku práce a každý pracovněprávní vztah má své výhody a nevýhody. Takže zhruba:můžete buď v HPP - na plný nebo zkrácený úvazek, a to buď na dobu neurčitou nebo na dobu určitou. Doba neurčitá má tu nevýhodu, že když ho nepotřebujete, musíte mu dát výpověď s 3měsíční výpovědní lhůtou a pak ještě odstupné. Doba určitá má tu výhodu, že člověk tím sjednaným dnem skončí a když ho dále nepotřebujete, tak smlouvu neprodloužíte a žádné odstupné. Když mají obě strany zájem na dalším zaměstnávání, lze zase prodloužit, ale jen do doby maximálně 2 roky od prvního uzavření smlouvy. Pak buď konec nebo mu musíte dát dobu neurčitou - to je nevýhoda. Pokud má ten člověk někde jinde HPP, tak u Vás by mohl na VPP, který lze sjednat pouze na dobu kratší než 40 h týdně. U VPP se nemusí vyplácet odstupné. Pak jsou tu dohody mimo pracovní poměr - dohoda o pracovní činnosti (DOPČ) a dohoda o provedení práce (DOPP). DOPČ lze sjednat pouze na polovinu plné pracovní doby (tj. maximálně na 20 h týdně), ale v průměru. Tzn. že některý týden odpracuje 80 h, další týden nic, pracuje dle potřeb zaměstnavatele, ale tak, aby v průměru nebylo překročeno těch 20 h týdně. U DOPČ nenáleží automaticky dovolená (pouze pokud je výslovně sjednána),ani proplácení svátků. Výpovědní doba je 15 dnů, žádné odstupné.
DOPP lze sjednat pouze na nárazové práce a celkový počet hodin nesmí překročit 100 v kalendářním roce. Z DOPP se nemusí odvádět pojistné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
30. 1. 2006 13:14
Mám s.r.o. a chtěl bych zaměstnávat lidi na domácí práce, mohl by mi někdo poradit, na základě jakých smluv bych je měl zaměstnat, jednalo by se většinou o vedlejší pracovní poměr. Začínám a prosím o radu.Děkuji.