Jedná se o elektriku a tam si může firma uplatnit dph na základě úhrad dle splátkového kalendáře, všechno mám - zálohy hrazeny v hotovosti, doklady jsou v úce 2011 a 2012, z konečné fa uplatněno jen dph z toho doplatku např. zd 5000,- + dph 1000,-
ale firma zaplatila na zálohách např. 40 000,- a to paní účetní nikde nezohlednila, tak si myslím, že bych to nedaňově doúčtovala v 2013 a dph jim uplatnila např. nedaňově 502/321
daňově 343/321
ale jde mi o to, že to takto zaúčtováno zůstane na 321, pokud to celé mohu takto provést, tak tam musím nějak dostat ten nedaňový zd a pak to vynulovat a zd tam musím dát, protože z fú by volali, na základě čeho tam mám větší odpočet(už se mi to stalo u podobného případu). Na kontrolním dph mě řekli, že to uplatnit mohu, ale jak to proúčtovat?
a) pokud bylo DPH v nákladech, tak je třeba podat dodatečné daňové přiznání za roky 2011 a 2012 a počítat s úrokem z prodlení
b) účtuje se 343/426 (možná by stálo za to občas si přečíst vyhlášku 500 - hlavně když se mění).
c) než tohle uděláte tak si spočítejte, jestli doplatek daně z příjmů včetně úroku z prodlení nebude vyšší než vratka DPH
d) jste si jistá, že tím na sebe nepřivoláte kontrolu z finančáku na ty staré roky, které jsou evidentně blbě?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 9. 2013 9:33
Dobrý den, v 2011 a 2012 nebylo uplatněno DPH ze zaplacených záloh, chci uplatnit v 2013, jak to mám prosím zaúčtovat ZD a DPH v 2013? Děkuji