Re: Díky, Vladimíre, jako vždy perfektní
Jasně že od 1.1.2006. Jinak tyto pohledávky se dodanit nemusí, pokud je předtím odepíšete.
1. krok - vytvoření 100% daňově účinné opravné položky
2. krok - odepsání celé pohledávky
Jen bych doporučil, aby mezi 1. a 2. krokem byl alespoň jeden den ;-))
Nechci se hádat, protože v této problematice si nejsem jistá, ale když se dívám do zákona o rezervách do §4, tak tam píšou: "opravné položky se zruší vždy ke dni ukončení podnikatelské nebo jiné samostatné výdělečné činnosti".
Vladimíre, mohl byste sem prosím napsat předkontace na proúčtování té opravné položky a odpisu pohledávky?
Dejme tomu, že je zaúčtována nezaplacená pohledávka MD311 D602 20tisíc. Jak byste s tím naložil dál účetně a daňově, když víte, že vám to asi nikdo nikdy nezaplatí?
Asi Vás zklamu, ale já účetnictví vůbec nerozumím, takže předkontaci ode mne očekávat nemůžete. Ale jedná se o standardní postup. Jinak máte pravdu, že OP je nutné zrušit při ukončení činnosti. Ale uvědomte si, že Vy už žádné OP nemáte, protože jste je zrušila v kroku 2.
558/391,391/558
A jsem kde jsem byla, raději počkám, co se z toho vyvrbí, jediná možnost odpisu v okamžiku promlčení do výše vytvořených OP,
pokud na pohledávky 100%, pak mohu k datu promlčení odepsat
100%, pokud předtím ukončím činnost-zdaním.
Máte-li na mysli §24/2/y ZDP tak ten je o něčem trochu jiném. Jinak doporučuji zabrousit i do účetního standardu 005 - Opravné položky, bod 4.4.3:
"V případech, ve kterých bude opravná položka vytvořena ve výši 100 % hodnoty nepromlčené pohledávky, může být tato pohledávka odepsána a opravná položka k ní zrušena ..."
A pro doplnění, kromě toho jednoho dne odstupu pro tvorbu OP dle §8c ZR a následného odpisu pohledávky (a rozpuštění OP) je nutno brát v úvahu rozdílné období provedení této transakce.
Proč? Důvod najdeme v §3/1 ZR - OP se tvoří a uplatňují se "za zdaňovací období", pokud zákon nestanoví jinak. Jinak se stanoví v §8 a §8a ZR (tj. vytvořím v průběhu období, v tomtéž období - např. s 1denním odstupem mohu pohledávky i odepsat - daňově do výše kryté zákonnou OP)
Pokud budeme studovat §8c ZR, zákon jinak nestanoví, tj. tvořím k poslednímu dni účetního období. Následný odpis pohledávky bych si nedovolila aplikovat k témuž dni, ale nejspíše k prvnímu dni následujícího období.
Paní Leo, mockrát děkuju! (nechodíte náhodou taky na Sagit?) Takže když to shrnu a řeknu zjednodušeně, tak pohledávky podle §8c lze odepsat účetně i daňově, tudíž se při ukončení činnosti nemusí nic dodaňovat. Pan Vladimír měl pravdu - gratuluju! (Bez ironie).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
31. 1. 2006 7:55
Dozvěděl jsem se, že je snad již možný daňový odpis drobných zbytků pohledávek, nemůžu to ale momentálně najít v zákoně. Můžete mě někdo nasměrovat ?
Díky !