To je nesmysl, zákoník práce nezná "dohodu o provedené práci".
Upřesněte, jakou dohodu se zaměstnavateem uzavíráte.
> Problém tkví v tom, že dohodu musím podepsat,...
Nemusíte:
Pracovní smlouva i dohoda o provedení práce (DPP) nebo dohoda o pracovní činnosti (DPČ)
jsou vždy dobrovolnou dohodou obou smluvních stran. Zaměstnavatel Vás k jejich uzavření nesmí nutit.
> Mám nárok na proplacení celých 300 hodin dle smlouvy, i když jsem práci nevykonávala, když se mnou zaměstnavatel dohodu na její vykonání uzavřel, a pak mi mi reálně nepřidělil, aniž by od smlouvy odstoupil?
Nemáte:
Mzda i odměna náleží pouze za práci.
___
DPP lze sjednat maximálně na 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Poté lze uzavřít další DPP s jiným zaměstnavatelem.
DPČ lze sjednat v rozsahu nepřekračujícím v průměru polovinu stanovené pracovní doby (na max. 20 hodin týdně).
___
Vypadá to, že zaměstnavatel porušuje zákoník práce.
Zkuste se obrátit na inspektorát práce (http://www.suip.cz).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 10. 2013 9:11
Dobrý den,
zaměstnavatel, aby nemusel platit příplatky za přesčas, dává zaměstnancům každý čtvrt rok podepsat "dohodu o vykonané práci" Tyto dohody se uzavírají s jeho sesterskými firmami. Práce je vykonávána na stejném pracovišti jako v normálním pracovním poměru, a jedná se o úplně stejnou práci, jen pod hlavičkou jiné firmy a mimo normální pracovní poměr. Dohoda je vždy na 300 hodin na 1/4 roku. Problém tkví v tom, že dohodu musím podepsat, jinak by mě zaměstnavatel patrně vyhodil, jako vzpurného zaměstnance, musím si ve svém volnu mimo normální pracovní poměr, narezervovat čas, pro případ, že někdo bude marodit a budu muset jít na "dohodu" do práce, ale stane se obvykle, že vyčerpám z těch 300 hodin na 1/4 roku jen třeba 50 hodin a nikdy nevím přesně kdy to bude. Proto si nemohu najít další vedlejší úvazek, protože musím být stále k dispozici na práci na "dohodu".
Můj dotaz zní: Mám nárok na proplacení celých 300 hodin dle smlouvy, i když jsem práci nevykonávala, když se mnou zaměstnavatel dohodu na její vykonání uzavřel, a pak mi mi reálně práci nepřidělil, aniž by od smlouvy odstoupil?
Děkuji za odpověď.
E.K.