Dohoda o vykonané práci

• (neregistrovaný)

6. 10. 2013 9:11

Dobrý den,
    zaměstnavatel, aby nemusel platit příplatky za přesčas, dává zaměstnancům každý čtvrt rok podepsat "dohodu o vykonané práci" Tyto dohody se uzavírají s jeho sesterskými firmami. Práce je vykonávána na stejném pracovišti jako v normálním pracovním poměru, a jedná se o úplně stejnou práci, jen pod hlavičkou jiné firmy a mimo normální pracovní poměr. Dohoda je vždy na 300 hodin na 1/4 roku. Problém tkví v tom, že dohodu musím podepsat, jinak by mě zaměstnavatel patrně vyhodil, jako vzpurného zaměstnance, musím si ve svém volnu mimo normální pracovní poměr, narezervovat čas, pro případ, že někdo bude marodit a budu muset jít na "dohodu" do práce, ale stane se obvykle, že vyčerpám z těch 300 hodin na 1/4 roku jen třeba 50 hodin a nikdy nevím přesně kdy to bude. Proto si nemohu najít další vedlejší úvazek, protože musím být stále k dispozici na práci na "dohodu".
    Můj dotaz zní: Mám nárok na proplacení celých 300 hodin dle smlouvy, i když jsem práci nevykonávala, když se mnou zaměstnavatel dohodu na její vykonání uzavřel, a pak mi mi reálně práci nepřidělil, aniž by od smlouvy odstoupil?
    Děkuji za odpověď.
    E.K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 10. 2013 1:59

ivzez

To je nesmysl, zákoník práce nezná "dohodu o provedené práci".
      Upřesněte, jakou dohodu se zaměstnavateem uzavíráte.

> Problém tkví v tom, že dohodu musím podepsat,...

Nemusíte:
      Pracovní smlouva i dohoda o provedení práce (DPP) nebo dohoda o pracovní činnosti (DPČ)
      jsou vždy dobrovolnou dohodou obou smluvních stran. Zaměstnavatel Vás k jejich uzavření nesmí nutit.

> Mám nárok na proplacení celých 300 hodin dle smlouvy, i když jsem práci nevykonávala, když se mnou zaměstnavatel dohodu na její vykonání uzavřel, a pak mi mi reálně nepřidělil, aniž by od smlouvy odstoupil?

Nemáte:
      Mzda i odměna náleží pouze za práci.

___
      DPP lze sjednat maximálně na 300 hodin v kalendářním roce pro jednoho zaměstnavatele. Poté lze uzavřít další DPP s jiným zaměstnavatelem.
      DPČ lze sjednat v rozsahu nepřekračujícím v průměru polovinu stanovené pracovní doby (na max. 20 hodin týdně).
      ___
      Vypadá to, že zaměstnavatel porušuje zákoník práce.
      Zkuste se obrátit na inspektorát práce (http://www.suip.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).