Re: Zdanitelný příjem - průkazka MHD
Myslím, že pokud je pravděpodobné, že zaměstnanec používá kupón nejen pro služební účely ale i pro účely soukromé, pak bych raději volila cestu dodanění (a to v plné, přípně např.v 50% výši).
Jestliže zaměstnanec používat kupón pro soukromé účely nemůže, není proč toto plnění dodaňovat, protože se v takovém případě jedná o proplacení náhrad za výdaje prokazatelně vynaložené při výkonu práce. Sama bych se přiklonila spíše k prvnímu řešení, a to k dodanění kupónu v částečné výši.
a jak to dokazete? Mate ten kupon v praci v trezoru? POZOR i cesty zamestnance do zamestnani jsou pro zamestnavatele dan. neuznatelne!!!
>>>>Dobrý den,
>>>>
>>>>už jsem se ptala, ale nedostala jsem odpověď, tak Vás
>>>>chci požádat ještě jednou... o radu týkající se
>>>>dodanění průkazky MHD našemu zaměstnanci (roční
>>>>kupon). V
>>>>rámci výkonu své činnosti občas potřebuje jezdit
>>>>Městskou hromadnou dopravou - pošta, finanční úřad
>>>>apod.. Na
>>>>školení mi paní školitelka řekla, že se toto
>>>>nedodaňuje (ZP+SP+daň), je to jen nedaňově uznatelná
>>>>položka
>>>>pro zaměstnavatele. V minulých letech to však naše
>>>>společnost tomu člověku dodanila, bylo to tedy
>>>>špatně?
>>>>Pokud ano, tak alespoň za minulý rok bych mu asi
>>>>provedla
>>>>opravu daně.
>>>
>>>Myslím, že pokud je pravděpodobné, že zaměstnanec
>>>používá kupón nejen pro služební účely ale i pro
>>>účely
>>>soukromé, pak bych raději volila cestu dodanění (a to
>>>v
>>>plné, přípně např.v 50% výši).
>>>Jestliže zaměstnanec používat kupón pro soukromé
>>>účely
>>>nemůže, není proč toto plnění dodaňovat, protože se v
>>>takovém případě jedná o proplacení náhrad za výdaje
>>>prokazatelně vynaložené při výkonu práce. Sama bych
>>>se
>>>přiklonila spíše k prvnímu řešení, a to k dodanění
>>>kupónu v částečné výši.
>>
>>Děkuji Vám mockrát, jen si říkám, že to nikdo
>>nedokáže, že ta průkazka byla využívána i k soukromým
>>účelům..., takže bych to asi nechala úplně bez
>>zdanění...
>***
>a jak to dokazete? Mate ten kupon v praci v trezoru?
>POZOR i cesty zamestnance do zamestnani jsou pro
>zamestnavatele dan. neuznatelne!!!
No, já to chápu, samozřejmě to v trezoru nemáme..., ale když přijde kontrola, do trezoru to dát můžeme nebo také můžeme napsat česné prohlášení, že to v trezoru vyjma těch služebních cest je uloženo. Každopádně je to zaúčtované jako daňově neuznatelné. Takhle by to možná šlo i dát zpětně tomu zaměstnanci za loňský rok, co myslíte?
Já jen, že na mou přímou otázku pí. školitelka ani chvilku neváhala a rovnou řekla nedodaňovat.
--
Problém je v tom, že kupón je nepřenosný a číslo na kupónu se shoduje s číslem osobní průkazky, z čehož vyplývá, že je majetkem zaměstnance. Nevím, zda třeba neexistuje přenosný kupón, který by mohlo využívat více zaměstnanců. Ve vašem případě by se jednalo o nepeněžní příjem zaměstnance a nutně musíte začít posuzovat, kam příjem zařadit z hlediska sp,zp a daně. A pokud ho nedáváte zaměstnanci k 50., tak v měsíci předání odvést pojistné a daň. Také můžete požádat o písemné vyjádření MSSZ, ZP.
Re: Podobný dotaz - průkazka MHD
Když už je tu řeč o kupónech na MHD, měla bych také jeden dotaz. Jezdím pro firmu po různých úřadech. V minulosti jsem kupovala jízdenky, na konci měsíce sepsala účel cest a nechala proplatit. Teď na začátku roku jsem si koupila kupón. Šlo by, aby mi zaměstnavatel přispíval nějakou paušální částku (třeba udělat průměr z r.2005) a aby pro něho byla daň. uznatelným výdajem?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2006 18:10
Dobrý den,
už jsem se ptala, ale nedostala jsem odpověď, tak Vás chci požádat ještě jednou... o radu týkající se dodanění průkazky MHD našemu zaměstnanci (roční kupon). V rámci výkonu své činnosti občas potřebuje jezdit Městskou hromadnou dopravou - pošta, finanční úřad apod.. Na školení mi paní školitelka řekla, že se toto nedodaňuje (ZP+SP+daň), je to jen nedaňově uznatelná položka pro zaměstnavatele. V minulých letech to však naše společnost tomu člověku dodanila, bylo to tedy špatně? Pokud ano, tak alespoň za minulý rok bych mu asi provedla opravu daně.
Předem Vám mockrát děkuji za radu.
S pozdravem