Re: OSVČ na rodič.dovolené-SP
Nevím o tom, že by existovala nějaká úleva ze sociálního pojištění z důvodu Vašeho čerpání rodičovské dovolené. Takže sociální budete platit jistě ve standartní výši.
Pokud pro Vás byla OSVČ v r.2005 vedlejší činnost,
což je tehdy, pokud jste např.v roce 2005 dosáhla příjmů ze zaměstnání aspoň v částce 86 220,- Kč (příjmem se rozumí vyměřovací základ pro odvod pojistného zaměstnanců dosažený v roce 2005 a dávky nemocenského pojištění, které byly do tohoto roku zúčtovány)
nebo
máte v roce 2006 nárok na rodičovský příspěvek nebo příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu, aj. (ověřte si na stránkách www.cssz.cz)
pak pokud vaše příjmy po odpočtu výdajů nedosáhly za r.2005 částky 42.922,-- Kč (což je Váš případ), pak byste zálohy platit nemusíte.
Pokud byla pro Vás OSVČ hlavním zdrojem příjmů, pak jste povinna zálohy platit.
Doporučuji si ještě ověřit telefonicky na sociálce.
Re: OSVČ na rodič.dovolené-SP -zálohy???
Za rok 2005 jste nedosáhla příjmů, které by zakládaly Vaši účast na důch. pojištění. Jestli jste v roce 2005 platila nějaké zálohy, tak si je nechejte vrátit. Rok 2005 budete mít započtený do důchodu z titulu péče o dítě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2006 18:21
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jaké výši budu platit Sociální Pojištění: ze zisku 42.583,-Kč -jde mi hlavně o to jestli není nějaká úleva-skutečnou výši si umím zpočítat sama :o) a jestli budu muset platit zálohy, když jsem na rodič.dovolené, pobírám rodič.příspěvěk, podnikám na ŽL a nastupovala jsem na "mateřskou" z HPP, kde jsem stále vedená "ve stavu".
ZP budu platit ze skutečných příjmů- předpokládám.
Děkuji moc!
Kamila