Re: Pořízení os.autom.z EU
no pokud to auto nepořizujete za účelem dalšího prodeje tak asi odpočet uplatnit nemůžete- §75/2 zák. o DPH
Re: Pořízení os.autom.z EU
Poznámka k bodu c) - Pokud kupujete od plátce z EU a ten nepoužil zvláštní režim, ani vy tento režim nemůžete použít. Při pořízení auta budete postupovat stejně jako v bodě a), tedy přidaníte, a jelikož uvádíte, že auta prodáváte,a zároveň si uplatníte DPH i na vstupu. Při prodeji budete odvádět DPH z celé prodejní ceny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 2. 2006 20:33
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o odsouhlasení správného postupu danění při pořízení automobilů.
Jedná se o nákup ojetých automobilů, starších 6měsíců a s více jak 6000km, pořízení probíhá v členských státech EU a automobily jsou určeny pro další prodej.
a) zahraniční prodejce nepoužívá zvlášní režim, ale vychází z paragr. 6 EU - dodávky uvnitř společenství, tzn. že mi fakturuje bez DPH, já provedu přiznání k DPH, ale zároveň si položku odečtu, protože se jedná o pořízení z EU a následně zdaním při prodeji konečnému zákazníkovi
b) zahraniční prodejce používá zvláštní režim, fakturu dostávám bez DPH, já použiji taky zvláštní režim podle paragr. 90 a danit musím vlastně až zisk - rozdíl mezi prodejní cenou na zákazníka a mou nákupní cenou.
c) zahraniční prodejce nepoužívá zvláštní režim, ale já ho použiji, protože se jedná o ojeté automobily a zdaním až rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.
Ptala jsem se na FÚ, ale bohužel mi nepotvrdili, zda všechny tři nebo který postup je správný.
Děkuji moc