Re: Platce DPH a pausalni vydaje ???
Diky za informaci, Lenko. Ale skoro bych rekl, ze prave proto, ze jsem v roce 2004 vedl ucto, o pohledavky (u zavazku si uplne jisty nejsem, kdyz chci jit na pausal - pri prechodu na DE by to ale bylo jasne) zaklad upravuju, je to prece totez, jako pri zmene metody z (P)U na DE. Faktury z 2004, ktere do konce roku nebyly zaplacene, jsem v r. 2004 uctoval jako vynos, uz jednou jsem je tedy zdanil a odvedl pojisteni. Kdyz mi prijde platba az v roce 2005, danil bych je PODRUHE. Proto se pohledavky pri zmene metody (tj IMHO k zacatku roku 2005) odpocitavaji, naopak pri prechodu z DE na ucetnictvi se zase otevrene pohledavky a zavazky zauctovavaji na vynosy a naklady ze zmeny metody (681 a 581 - aspon tak jsem to delal pred lety, kdyz jsem z pausalu prechazel na PU).
Ale za to potvrzeni spravnosti snizeni prijmu o DPH dekuji.
Bingo! Už mi to seplo. Pochopila jsem to tak, že že chcete podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004.
Ano, jinak máte pravdu. Pohledávky které jste měl k 31.12.04 a jsou zaplacené v roce 2005 vyloučíte z daňových příjmů.
Jasně, z vaší odpovědi vám asi vypadla část okolo toho "daňový základ pro .... neupravujete", proto jsme si úplně nerozuměli.
Já už jsem kdysi přecházel z paušálu na PÚ, jenže současně s tím jsem se stal plátcem DPH, takže mi nebylo úplně jasné, jak je to s DPH a příjmy a výdaji při JÚ/DE, resp paušálu (což je vlastně totéž).
Takže ještě jednou díky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
1. 2. 2006 20:54
Jsem OSVC, platce DPH a doposud jsem vedl ucetnictvi. Protoze mam ale naklady neco pod polovinou vynosu, bylo by pro me vyhodnejsi pouzit pro DPFO 2005 vydajovy pausal, ktery je 50%.
Je to u platce DPH mozne?
Pokud ano, pak bych tedy pouzil prijmy roku 2005 (samozrejme zvysene o zavazky a snizene o pohledavky k 31.12.2004), jenze ty prijmy v podstate obsahuji i DPH, ktere ve skutecnosti mym prijmem neni. Lze tedy pouzit prijmy snizene o DPH? Totez snizeni by se pak tykalo nejspis i tech pohledavek a zavazku, ktere mam k 31.12.2004 na 311 resp. 321 ve vysi vynosu resp. nakladu plus DPH.
Dekuji za radu.