Re: návštěva lékaře/kolik dnů v měsíci?
Nikdy jsem neslyšela o tom, že by jakékoli směrnice zaměstnavatele mohly určovat jak často může zaměstnanec odejít z práce protože potřebuje navštívit lékaře.
Návštěva lékaře je placená překážka v práci na straně zaměstnance a za takovou přísluší zaměstnanci náhrada mzdy v zameškaném rozsahu.
!!!! Pozor. Zaměstnanec je povinen vyřizovat si návštěvu lékaře mimo pracovní dobu. Pokud to není z provozních důvodů kterékoli ze stran uskutečnitelné, pak by měl k ošetření nejbližší lékařské zařízení místu zaměstnavatele a zameškat návštěvou pouze nezbytně dlouhou dobu. V případě, že navštěvuje lékaře dále než v nejbližším lékařském zařízení, pak je mu zaměsnavatel povinen hradit pokud mne paměť neklame, pouze náhrady za zameškané hodiny, které by byl zaměstnanec strávil u lékaře v případě, že by nejbližší zdrav.zařízení k návštěvě lékaře využil a nejezdil do dalekého zdr.zařízení.
Re: návštěva lékaře/kolik dnů v měsíci?
Vyložila jsem si to stejně, jak vy, četla jsem pozorně paragraf...,ale padl v práci názor a právě pro toho dotyčnýho to mám zjistit, že prý zaměstnanec může chodit jednou týdně a náhrada mzdy max za 4 hodiny....Četla jsem ale i všechny diskuze tady, něvěděla jsem o tom a ani se to nikde nedočetla.Děkuji moc za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
1. 2. 2006 21:28
Prosím o vysvětlení,radu, i když to tu bylo několikrát...
Jak často může chodit zaměstnanec k lékaři,dle paragr.128 ods.2 zák.práce a bodu 1.přílohy č.108/1994.
Stanoví si to zaměstnavatel ve vnitř.směrnicích sám, jak často může chodit, on ale i musí třeba a jsou to osobní překážky?
Není mi to jasné, kolik dnů za týden, nebo v měsíci, za rok, může navštěvovat lékaže, aby měl (zaměstnanec) nárok na prac.volno (případ.náhradu mzdy).
Děkuji moc, nastoupila jsem a pomáhám s tím ve velké organizaci, ale přitom jsem pracovala v malé a tam je to jednodušší:-). Učím se...