Re: kdo odepisovat
§ 26 odst. 5 zákona o dani z příjmů - Odpisování lze zahájit po uvedení pořizované věci do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání.
§ 76 stavebního zákona (50/1976 Sb.) - stavby lze užívat jen na základě kolaudačního rozhodnutí.
§ 83 stavebního zákona - stavební úřad může za stanovených podmínek vydat časově omezené povolení k dočasnému užívání stavby i před kolaudací.
Před kolaudací nejde o stavbu způsobilou obvyklému užívání (jde pouze o dočasné povolení), stavba není dokončena (není zkolaudována) - nesplňuje tedy podmínku zákona o dani z příjmů ani podmínku dle stavebního zákona.
Podívejte se na podmínky dočasného užívání - doba povolení dočasného užívání a povinnost podat žádost o kolaudaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2006 6:09
Dobrý den,mám dotaz,s.r.o. hl.činnost ubytovací služby postavilo v roce 2004 a 2005 penziony.Zatím bylo vedeno na účtě 042 investice.Kdy zařadit do užívání.Nemají ještě zkolaudováno,pouze mají povolení k předběžnému užívání a od 27.12.2005 již měli ubytované lidi a tudíž měli i výnosy.Ve směrnici mají, že účetní odpisy = daňové odpisy.Já bych již tyto nemovistosti převedla do užívání,ale mám možná menší problém.Některé práce jsou zatím stále na zálohách,konečné vyúčtování bude až v letošním roce,samozžejmně bude odečtená záloha v plné výši,takže faktura bude poté nulová.nevím zda jsem položila otázku srozumitelně.prosím o rady zkušených v tomto směru.Děkuji