Kdo odepisovat

• (neregistrovaný)

2. 2. 2006 6:09

Dobrý den,mám dotaz,s.r.o. hl.činnost ubytovací služby postavilo v roce 2004 a 2005 penziony.Zatím bylo vedeno na účtě 042 investice.Kdy zařadit do užívání.Nemají ještě zkolaudováno,pouze mají povolení k předběžnému užívání a od 27.12.2005 již měli ubytované lidi a tudíž měli i výnosy.Ve směrnici mají, že účetní odpisy = daňové odpisy.Já bych již tyto nemovistosti převedla do užívání,ale mám možná menší problém.Některé práce jsou zatím stále na zálohách,konečné vyúčtování bude až v letošním roce,samozžejmně bude odečtená záloha v plné výši,takže faktura bude poté nulová.nevím zda jsem položila otázku srozumitelně.prosím o rady zkušených v tomto směru.Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2006 6:53

Anonymní (neregistrovaný)

Re: kdo odepisovat
      Povolení k předběžnému užívání vás bohužel neopravňuje majetek zařadit a odepisovat.

• 2. 2. 2006 7:27

A prosím můžete mě nasměrovat na odkaz zákona či vyhlášky.Takže odepisovat budu až po kolaudaci?

• 2. 2. 2006 8:38

§ 26 odst. 5 zákona o dani z příjmů - Odpisování lze zahájit po uvedení pořizované věci do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání.
      § 76 stavebního zákona (50/1976 Sb.) - stavby lze užívat jen na základě kolaudačního rozhodnutí.
      § 83 stavebního zákona - stavební úřad může za stanovených podmínek vydat časově omezené povolení k dočasnému užívání stavby i před kolaudací.
      Před kolaudací nejde o stavbu způsobilou obvyklému užívání (jde pouze o dočasné povolení), stavba není dokončena (není zkolaudována) - nesplňuje tedy podmínku zákona o dani z příjmů ani podmínku dle stavebního zákona.
      Podívejte se na podmínky dočasného užívání - doba povolení dočasného užívání a povinnost podat žádost o kolaudaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).