Re: kdo odepisovat
§ 26 odst. 5 zákona o dani z příjmů - Odpisování lze zahájit po uvedení pořizované věci do stavu způsobilého obvyklému užívání, kterým se rozumí dokončení věci a splnění technických funkcí a povinností stanovených zvláštními právními předpisy pro užívání.
§ 76 stavebního zákona (50/1976 Sb.) - stavby lze užívat jen na základě kolaudačního rozhodnutí.
§ 83 stavebního zákona - stavební úřad může za stanovených podmínek vydat časově omezené povolení k dočasnému užívání stavby i před kolaudací.
Před kolaudací nejde o stavbu způsobilou obvyklému užívání (jde pouze o dočasné povolení), stavba není dokončena (není zkolaudována) - nesplňuje tedy podmínku zákona o dani z příjmů ani podmínku dle stavebního zákona.
Podívejte se na podmínky dočasného užívání - doba povolení dočasného užívání a povinnost podat žádost o kolaudaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
2. 2. 2006 6:09
Dobrý den,mám dotaz,s.r.o. hl.činnost ubytovací služby postavilo v roce 2004 a 2005 penziony.Zatím bylo vedeno na účtě 042 investice.Kdy zařadit do užívání.Nemají ještě zkolaudováno,pouze mají povolení k předběžnému užívání a od 27.12.2005 již měli ubytované lidi a tudíž měli i výnosy.Ve směrnici mají, že účetní odpisy = daňové odpisy.Já bych již tyto nemovistosti převedla do užívání,ale mám možná menší problém.Některé práce jsou zatím stále na zálohách,konečné vyúčtování bude až v letošním roce,samozžejmně bude odečtená záloha v plné výši,takže faktura bude poté nulová.nevím zda jsem položila otázku srozumitelně.prosím o rady zkušených v tomto směru.Děkuji