Re: Pojistné jako záv.xpohl.při dodanění
Divno, před chvílí jsem mluvil se svým správcem daně, který mi potvrdil zvýšení základu daně v dodatečném přiznání o přeplatky pojistného SP a ZP a zároveň snížení o doplatek silniční daně,vše uhrazeno v r.2005 (samozřejmě jsem to pak v příjmech r.2005 neuváděl).Však já to taky v onom přiznání neuvádím jako VÝDAJ, ale jako položku zvyšující základ daně...taky se mi tím nemění přehledy pro SP a ZP a ty tedy nevyměňuji..
Re: Pojistné jako záv.xpohl.při dodanění
Po vyplnění daňového přiznání a stanovení základu daně zpracováváte přehledy na SP a ZP. Pohledávka za soc. správou vám vznikne až vyplněním přehledu, tedy až po zpracování DP. Co kdyby jste neměl pohledávku, ale závazek (neplatil jste zálohy a závazek je tedy např. 20000,00 Kč), myslíte. že si tento závazek můžete uplatnit jako částku snižující základ daně i přesto, že podmínkou uplatnění je zaplacení? Jste přesvědčen o správné odpovědi správce daně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2006 8:30
Dobrý den, při uplatnění výdajů paušálem v r.2005 je mi jasné dodatečné přiznání za r.2004 a dodanění běžných pohledávek, skladu a pod.Pokud to budu brát do důsledku, je mou pohledávkou, jako předmětem dodanění i vratka soc.a a zdrav.pojistného na zákl.podaných přehledů za r.2004?( s tím, že v DP za r.2005 by mi to samozřejmě snížilo příjmy..)A naopak, pokud bych měl po podání DP za r.2004 doplatek na pojistném, pak je to můj "závazek" při dodanění a ZD za r.2004 povýším?(v r.2005 bych pak výdaje o to snížil..)V r.2004 jsem měl navíc i příjmy ze závislé činnosti, tzn.že musím opět požádat svého minulého zaměstnavatele o potvrzení příjmu a doložit originál? A co originály hraz.život.pojištění, doložené u původního přiznání?Navíc jsem vykazoval za r.2004 ztrátu, kterou uvedu i v dodatečném a chtěl bych ji v přiznání za r.2005, kdy přejdu na paušál, uplatnit.Vím, mám otázek dost, ale fakt budu vděčný, pokud mi někdo ochotně odpoví a pomůže ujasnit.(ve vyhledávači už jsem byl...)
Děkuji