Tak já začnu u toho nejjednoduššího - SP a ZP neodvádíte ani za ně, ani za "zaměstnavatele" do výše 10 000 Kč hrubého měsíčně
Daň - buď bude srážková 15 % bez podepsaného prohlášení - a bez všech slev a bonusů, a nebo bude zálohová 15 % s podepsaným prohlášením a se slevou na poplatníka a i vyplaceným bonusem (vzhledem k tomu, že se jedná o mzdu vyšší než 1/2 minimální mzdy)
Jinak s tím zaměstnáváním je trochu víc papírování, tak vám doporučuji si na to najít účetního či daňového poradce.
Proč byste jim měla strhávat srážkovou daň?
Dejte jim podepsat prohlášení k dani z příjmu.
Na kterou dohodu?
Z DPP se neodvádí zdravotní ani sociální pojištění do odměny 10.000 btto,
z DPČ do odměny 2.500 btto měsíčně.
> ... A může být jejich prohlídka u jakéhokoli praktického lékaře?
Zná jakýkoliv praktický lékař Vaše pracoviště a pracovní podmínky na všech Vašich pracovištích?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 10. 2013 21:23
Dobrý den,
prosím o informaci. Přečetla jsem skoro celé forum a jsem teď trochu zmatená.
Jsem živnostník a chci přijmout 3 zaměstnankyně s dětmi (nad 3 roky) na dohodu. Pracovaly by 4 hodiny denně cca za 4500 hrubého. Je mi jasné, že jim budu strhávat 15% na srážkovou daň z jejich výplaty, pojistné ne a ony si uplatní odvody na dítě. Jak je to ale se ZP a SP za zaměstnavatele? jako OSVČ za ně odváním pojištění nebo ne? a pokud ne, do jaké hrubé částky?
A může být jejich prohlídka u jakéhokoli praktického lékaře?
děkuji