Re: DPH-zaokrouhlování
Možná jsem to špatně popsala. Jedná se mi o to, že program mi zaokrouhlí na 0,50 Kč matematicky, ale nevím, jestli to nemá být vždy nahoru. Protože pokud bych nechala zaokrouhlení na haléře, tak by mi DPH vycházelo vyšší než když dám zaokrouhlení na 0,50 Kč, protože to mi může také zaokrouhlit matematicky dolů... Je to prkotina, ale nevím, jak se správně zaokrouhluje, kterým směrem...
U DPH by mělo být zaokrouhlení nahoru, jestli jsem to dobře pochopila, jedná se Vám o případ např. částka 124,21 Kč - matematicky zaokrouhlíme na 124,- Kč, u DPH ale bude 124,50 Kč
Nevychází to ze správy daní a poplatků, ale ze zákona o DPH(např.§28odst.2l) - pokud je napsáno, že výše daně má být zaokrouhlena na desítky haléřů nebo na padesátihaléře, myslí se tím, že matematicky. Kdyby se to zaokr. jinak, bude to tam uvedeno, že se zaokrouhluje např. na Kč nahoru a podobně.
A matematicky znamená, že od 0 do 0,24 hal se zaokrouhlí dolů, od 0,25hal do 0,74 hal se zaokrouhlé na padesátník a od 0,75hal na korunu nahoru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2006 12:44
Dobrý den, prosím o radu. Chceme vystavovat faktury s DPH zaokrouhleným na 0,50 Kč, jak je uvedeno v §37 zákona o DPH. Jen nevím, jestli se má zaokrouhlovat matematicky nebo vždy nahoru na 0,50 Kč.
Poradí mi někdo? Děkuji.