DPH § 49 odst.2 - výklad

• (neregistrovaný)

2. 2. 2006 13:02

Vracím se k té diskuzi níže, protože mě to opravdu zajímá, může se to stát každému: myslíte, že by mohl být z hlediska možnosti podat dodatčné přiznání rozdíl v tom, jestli ty chybné sazby DPH byly přímo na dokladu (=dodatečné nelze a má to logiku - co potom s protistranou?) NEBO účetní "jen" špatně zaúčtovala sazbu DPH na správně vystaveném dokladu. Dal by se ten odstavec 2 v tomto případě vyložit tak, že se na tento případ nevztahuje? Děkuji všem, kteří se nad tím pokusí zamyslet a napíší nějaký názor. J.F.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2006 17:08

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: DPH § 49 odst.2 - výklad
      Já myslím, že když na DD je DPH správně a je to běžný daňový doklad, kde za to ručí ten, kdo ho vystavil, tak chybu účetní lze určitě opravit, ovšem nevím jestli dodatečné přiznání je úplně to nejlepší řešení.Co třeba opravný daňový doklad...

• 2. 2. 2006 19:03

Jana F. (neregistrovaný)

Vlaďko moc děkuji za odpověď, tahle moje otázka je jako začarovaná, nikdo si jí nevšímá :-(((
      Ale nerozumím, jak to myslíte s tím opravným dokladem. Třeba u služby s 5% (=doklad je v pořádku s 5%) odvedu 19% diky chybnému zaúčtování přepracované účetní :-) Přijdu na to až za čas po podání DP. Doklad byl správný, není důvod vystavovat jiný. J.F.

• 3. 2. 2006 13:59

Vlaďka (neregistrovaný)

Však by to byl opravný doklad jen na rozdíl, a jen pro moje potřeby s pozn., že účetní to zvrzla. Je třeba unést důkazní břemeno, že ten původní doklad byl správně, že jsme ho nepřepisovali dodatečně...to ještě nemám promyšleno.

• 3. 2. 2006 14:51

Jana F. (neregistrovaný)

Na tom možná něco je, Vlaďko, nějaký interní doklad možná. Původním dokladem byla vydaná faktura a důkazem je, že protistrana ji má zaúčtovanou se správnou sazbou DPH v příslušném zdaňovacím období. Stalo se to kolegovi a on teď řeší dilema - uhradit škodu (dost značná) nebo riskovat to dodatečné přiznání. Docela bych byla zvědavá i na odpovědi, co by dělali ostatní: podat dodatečné přiznání nebo ne? Stačí alespoň ano - ne :-) J.F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).