No to těžko radit ... řekl bych udělejte opravný daňový doklad, ale v tu chvíli bude mít v ruce dva "špatné" doklady.
Pokud by to šlo, tak bych se se zákazníkem domluvil, a prostě doklady vyměnil. Tedy za daňový doklad bych udělal doklad bez DPH nejlépe se stejným číslem :-)
Jinak za této situace vy jste povinen dle § 108 odst. 1 písm. i) odvést DPH, které jste uvedl na dokladu (i když jste nebyl plátce DPH) a váš zákazník nemá dle § 73 odst. 1 písm. a) nárok na odpočet. U daně z příjmů je daňová uznatelnost samozřejmě v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 10. 2013 18:52
Dobrý den,
můj problém je takovýhle. Dobrovolně jsem se přihlásil k plátcovství daně z přidané hodnoty, jeiikož to vyhovuje mým klientům. Bohužel jsem si mylně myslel, že jsem plátcem DPH od chvíli, kdy jsem se přihlásil. Učinil jsem tedy několik obchodů jako plátce DPH, i když jsem se jím tedy stal až o pár dní později. Prosím tedy o radu, jak daný problém vyřešit. Ke zboží jsem vydal daňové doklady, které tedy nejsou ale daňově uznatelné.
Jde mi o to, že teď můj zákazník drží v ruce daňový doklad, který není vlastně účinný. Jak to vyřešit. Děkuji