Neplatný daňový doklad

• (neregistrovaný)

21. 10. 2013 18:52

Dobrý den,

můj problém je takovýhle. Dobrovolně jsem se přihlásil k plátcovství daně z přidané hodnoty, jeiikož to vyhovuje mým klientům. Bohužel jsem si mylně myslel, že jsem plátcem DPH od chvíli, kdy jsem se přihlásil. Učinil jsem tedy několik obchodů jako plátce DPH, i když jsem se jím tedy stal až o pár dní později. Prosím tedy o radu, jak daný problém vyřešit. Ke zboží jsem vydal daňové doklady, které tedy nejsou ale daňově uznatelné.

Jde mi o to, že teď můj zákazník drží v ruce daňový doklad, který není vlastně účinný. Jak to vyřešit. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 10. 2013 19:27

Rop

No to těžko radit ... řekl bych udělejte opravný daňový doklad, ale v tu chvíli bude mít v ruce dva "špatné" doklady.

Pokud by to šlo, tak bych se se zákazníkem domluvil, a prostě doklady vyměnil. Tedy za daňový doklad bych udělal doklad bez DPH nejlépe se stejným číslem :-)

Jinak za této situace vy jste povinen dle § 108 odst. 1 písm. i) odvést DPH, které jste uvedl na dokladu (i když jste nebyl plátce DPH) a váš zákazník nemá dle § 73 odst. 1 písm. a) nárok na odpočet. U daně z příjmů je daňová uznatelnost samozřejmě v pořádku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).