Paní účetní si plete dodání zboží a dodání služeb.
Identifikovanou osobou (nikoliv plátcem) se stáváte mimo jiné:
a) nakoupíte zboží z EU za víc než 326 000 Kč za kalendářní rok
b) přijmete službu z EU
Licence je vždy poskytnutí služby (v novém občanském zákoníku to bude krásně vidět). Takže se stáváte identifikovanou osobou.
Tzn. z každého nákupu z EU odvedete DPH. A dál se chováte jako neplátce DPH (tzn. nemáte nárok na odpočet ani neprodáváte s DPH).
Pokud se tedy plátcem nestanete dobrovolně, nebo z titulu překročení obratu 1 000 000 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
29. 10. 2013 17:26
Dobrý den,
jakožto student mám v plánu si přivydělat na eshopu zaměřujícím se na digitální distribuci softwaru a PC her.
Mám domluvu s dodavatelem v zahraničí (Velká Británie, EU). Musím se stát plátcem DPH?
Účetní, se kterou jsem se bavil, mi řekla, že plátcem DPH se stanu až v případě, že mé výdaje při nákupu ze zemí EU překročí hranici 360 000 (zhruba). Psal jsem sem na fórum otázku týkající se platby přes PayPal a bylo mi zodpovězeno, jestli si uvědomuji tuto skutečnost. Neuvědomuji, protože mi byla řečena jinak :-)
Omlouvám se za založení dalšího tématu a děkuji za odpovědi.