Re: Zákon.oprav.položka-prosím!!
V zákonu o rezervách je uvedeno v § 8a odst. 1 - "až do výše 20 % neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky". Pokud tedy až do výše, pak jakékoliv % max. však 20 % hodnoty pohledávky.
Tedy i třeba 10 % v 2005 a 10 % v 2006, pokud neodpadnou důvody tvorby OP.
Re: Zákon.oprav.položka-prosím!!
Opravné položky můžete tvořit a nemusíte je to jenom na Vás.
Když ji nevytvoříte letos můžeten klidně až příští rok.
S tím dělením na 10% jsem se ještě nesetkala, ale podle citace §8a odst1:až do výše 20 % neuhrazené rozvahové hodnoty pohledávky, bych se domnívala, že lze.A navíc tam přibyl nový § 8c, a ten si myslím, že můžete použít právě když nevytvoříte opr. položku podle §8a.Vyčkejte ještě dalších názorů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 2. 2006 15:17
Ahoj,
už jsem se jednou ptala, ale bohužel můj dotaz zapadl a nikdo mi neodpověděl. Tak znovu:
Mám dotaz ohledně zákonné oprav.položky (20%), kterou si mohu vytvořit na pohledávku (tzv.daňovou). Jde mi o to, zda si mohu teď vytvořit např. 10% a v příštím roce "uplatnit" zase 10% nebo jiný případ - zda si ji mohu uplatnit až příští rok, když ji za rok 2005 (kdy na ni byl nárok 1.rokem) nevytvořím...??
Stále se nemohu dobrat žádné odpovědi a to jsem se ptala i přes známé na FÚ! Tam mi bylo řečeno, že je "lépe" to udělat najednou, ale nebyli si jistí a na dotaz ohledně "posečkání" mi neodpověděli vůbec.
Poradíte mi???
Děkuji