Re: Výdaje % z příjmu-přechod z DE
To jo, ale teď je to hrozně bolestivé, platím velkou daň za r.2005 a k tomu ještě doplatek za r. 2004, a k tomu dojde ještě penále.Chtěla jsem znát názor, zda není nejaká možnost ty staré pohledávky z minulých let tam nechat a zdanit je třeba někdy v budoucnu. Myslíte že bych to neobhájila?
Jestli tomu dobře rozumím, rozhodli jste se, že od 1.1.2005 povedete účetnictví (přejdete z DE na vedení účetnictví).
Pokud ano, pak nebudete podávat dodatečné DP za rok 2004 (to platí pro ty, kteří v 2004 uplatňovali v DE skutečné výdaje a za rok 2005 chtějí uplatnit výdaje paušálem) a dodanění pohledávek vám ovlivní základ daně až za rok 2005. Při přechodu z DE na účetnictví postupujete podle přílohy č. 3 a § 23 odst. 8 ZDP.
Co se týká dodanění pohledávek a zásob, pak lze jejich zdanění rozložit na 9 zdaňovacích období - § 23 odst. 14, Tedy za rok 2005 se můžete rozhodnout, v jaké výši pohledávky dodaníte. Nemusí být každý rok stejná částka, zákon říká "postupně".
V tom případě musíte zdanit veškeré pohledávky (mimo pohl. uvedené v § 24 odst. 2 písm. y) v dodatečném DP za rok 2004. Penále by FÚ neměly vůbec vyměřit, pokud bude dodat. DP podáváno z důvodu přechodu z uplaňování skutečných nákladů na uplatňování %. Má být MF udělen generální pardon. /hrada pohledávek za rok 2004 v roce 2005 bude nedaňovým příjmem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
3. 2. 2006 20:57
Prosím o radu, když budu upravovat základ daně za r.2004 v dodatečném daň.přiznání, musím zdanit i staré pohledávky z minulých let, které mi už nikdo nikdy neuhradí, nebo jen pohledávky z r. 2004.
Děkuji moc za radu.