Re: Jak zdanit pronájem §9
Prubněte, co se Vám vyplatí víc, jestli skutečné náklady nebo procenta...
>>>>>JIž jsem tu pročetla kde co, ale pořád tomu
>>>>>nerozumím.
>>>>>Pronajímám dr.byt a ve smlouvě mám uvedeno, že mi
>>>>>platí nájem a zálohy (vše na můj účet a já převádím
>>>>>dále)
>>>>>na poskytované služby tj. el, plyn, komíny, vodné,
>>>>>stočné atd., které se vyúčtují a buď doplatí nebo
>>>>>dostane
>>>>>zpět, pak je můj příjmem dle § 9 jen ten nájem nebo i
>>>>>služby.Pokud jen nájem je příjem, mohu z něj uplatnit
>>>>>30% výdaje paušálem ? A dále pokud uplatňuji výdaje
>>>>>paušálem, tak k tomu nemusím nic vést a nemusím již
>>>>>dokazovat, že jsem ty zálohy vyúčtovala? Fond oprav
>>>>>je
>>>>>veden jako záloha na provoz, opravy a údržbu - to je
>>>>>také záloha ikdyž se každoročně nevyúčtovává nebo se
>>>>>myslí jen ty zálohy, které se každoročně
>>>>>vyúčtovávají.
>>>>>Díky moc. Už jsem z toho úplně magor.
>>>>
>>>>Rozumím správně, že z toho pronájmu de facto nemáte
>>>>žádný zisk???
>>>
>>>Mám zisk protože v tom co jim předepisuji jako
>>>nájemné
>>>je i část, kterou si připočítávám já.
>>
>>Prubněte, co se Vám vyplatí víc, jestli skutečné
>>náklady nebo procenta...
>
>
>Ale problém je, že nevím z čeho???
Mám stejný problém - z čeho si náklady (ať skutečné či v %) počítat? Někde jsem slyšela, že je jakási vyhláška, která stanoví že příjmem z pronájmu je jenom to nájemné, které si připočítáváte Vy (zálohy na služby a energie jsou zúčtovatelné, ty se do příjmu prý nepočítají, fond oprav není zůčtovatelná záloha - to je součást Vašich nákladů). Dokonce jsme slyšela, že se do příjmu nezapočítává ani kauce, pokud je v nájemní smlouvě uvedeno, že tato bude navrácena pronajímateli při ukončení nájmu. Poradí někdo, zda je to takhle správně, případně v jakém předpisu to nejdeme?
Předem děkuji i za kolegyni.
*** Do příjmů skutečně nevstupují zálohy na služby, které pronajímatel sám neposkytuje a jsou pak zúčtovány - to jasně říká pokyn 190. Neměla by tam vstupovat ani kauce, pokud je definovaná jako kauce, která bude zúčtována s případným plněním. Byla by příjmem až v momentě, kdy si z ní ukrojíte. Pokud je definovaná jako záloha třeba na nájemné, do příjmů by vstupovala. Nejsem si jista s tím fondem oprav - Pája v příspěvku níže uvedl, že taky ne, že je to součást služeb, které jsou zúčtovány - ale nevím, zda se tohle vejde do definice těch základních služeb, které jsou v pokynu 190 a který odkazuje na vyhlášku ***
Při ročním zúčtování, které provádí družstvo fond oprav nefiguruje. Takže asi ne. Dle mého názoru tímto fondem stoupá hodnota podílu na čl.právech. Ještě jedna věc, záleží u těch záloh zda se vyúčtovávají k 31.12. nebo mohou i později (družstvo) nebo dřív (el.,plyn) a stále jsou to jen zálohy a ne příjmy?
Takže, když to shrnu:
1.Daň. příjem - pouze nájemné bez záloh na např. spol.el., vodné a stočné, dod.tepla,RTN,komíny, výtah atd.
2. Výdaje - buď skutečné tj. co platím družstvu já - fond oprav, pojištění, vybavení dom.,daň z nem.,správní režie atd.
- nebo 30% z výše def. příjmů
Daň. základ je pak rozdíl př-výdaje nebo příjmy-30%
Zůstává pouze otázka kauce-pokud je vratná , tak teda asi z logiky věci vyplývá, že není příjem je to záloha do doby než se něco stane,pak se z ní hradí a je to příjem.
Rozumím už tomu správně?
Díky
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
6. 2. 2006 20:29
JIž jsem tu pročetla kde co, ale pořád tomu nerozumím. Pronajímám dr.byt a ve smlouvě mám uvedeno, že mi platí nájem a zálohy (vše na můj účet a já převádím dále) na poskytované služby tj. el, plyn, komíny, vodné, stočné atd., které se vyúčtují a buď doplatí nebo dostane zpět, pak je můj příjmem dle § 9 jen ten nájem nebo i služby.Pokud jen nájem je příjem, mohu z něj uplatnit 30% výdaje paušálem ? A dále pokud uplatňuji výdaje paušálem, tak k tomu nemusím nic vést a nemusím již dokazovat, že jsem ty zálohy vyúčtovala? Fond oprav je veden jako záloha na provoz, opravy a údržbu - to je také záloha ikdyž se každoročně nevyúčtovává nebo se myslí jen ty zálohy, které se každoročně vyúčtovávají. Díky moc. Už jsem z toho úplně magor.