Hlavní navigace

OSVČ nazývaná firmou

• (neregistrovaný)

21. 11. 2013 20:37

Dobrý den,

můj dotaz je zřejmý z předmětu tématu. Může OSVČ sama sebe legálně nazývat firmou a hovořit o sobě v množném čísle například na svém webu? Mám na mysli formulace typu „Firma Karel Jírovec nabízí ...“ či „Jsme schopni zajistit“. Je k tomu nutné případně splnit nějaké podmínky?

Jen pro pořádek: nejde mi o tolik vysmívané „mykání“, ale mám zaměstnance i příležitostnou výpomoc na dohodu o provedení práce. Nicméně jako OSVČ vystupuji pod svým občanským jménem, což mě z marketingového hlediska trochu znevýhodňuje vůči „eseróčkům“. Ty jsou v některých případech na rozdíl ode mě jen one-man-show, ale marketingově se tváří jako mamutí korporace. Rád bych to alespoň výše popsanou formou korigoval, ale samozřejmě nechci překročit zákon. 

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2013 13:52

bez přezdívky

Dobrý den,
      obchodní zákoník definuje pojem obchodní firma v ustanovení §8, který stanovuje, že obchodní firma je název, pod kterým je podnikatel zapsán do obchodního rejstříku. Podnikatel je potom povinen činit právní úkony pod svou obchodní firmou. Podle ustanovení §9 obchodního zákoníku je firmou fyzické osoby vždy její jméno a příjmení, přičemž firma fyzické osoby může dále obsahovat dodatek odlišující osobu podnikatele nebo druh podnikání vztahující se zpravidla k této osobě nebo druhu podnikání. Ve firmě fyzických osob je možno použít dodatek osobní, věcný, smíšený, fantazijní nebo místní, tedy například Karel Jírovec – Pekařství, Karel Jírovec Brno, Karel Jírovec MATRIX, apod.
      Při tvoření firmy je nutné neopomenout ustanovení §10 obchodního zákoníku, který stanovuje, že firma nesmí být zaměnitelná s firmou jiného podnikatele a nesmí působit klamavě. Má-li fyzická osoba stejné jméno s jiným podnikatelem působícím v témže místě, je povinna doplnit ve firmě údaj o jménu dostatečně odlišujícím dodatkem.
      Z výše uvedeného tedy vyplývá, že formulace typu Firma Karel Jírovec nabízí..., Jsme schopni zajistit a další formulace v množném čísle jsou v naprosto pořádku, jelikož se jedná z právního hlediska o firmu (za předpokladu zápisu do obchodního rejstříku ve smyslu ustanovení §34 odst. 1 písm. c), a §34 odst. 2 až 4 Obchodního zákoníku). Na závěr třeba podotknout, že i za situace, kdy má OSVČ zaměstnance nebo brigádníky a prezentuje se jako „MY“, je pořád odpovědná a při právním jednání vystupuje pouze tato OSVČ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).