Re: Prodej auta po leasingu, daň z příjm
Je to zdanitelný příjem, §10.
Krácení - jestli jste používal auto v podnikání i služebně, můžete příjem krátit v poměru v jakém jste dával do výdajů /služebněxsoukromě/.
Jestli ale tím krácením myslíte časové rozlišení leasignu /každý rok poměrnou část do nákladů/, tak nic krátit nesmíte.
Celý příjem za prodané auto je příjmem roku 2005.
Určitě daníte částku, za kterou jste auto prodal.
Pokud jste v době od vyřazení z OM například dal auto opravit, nebo jste mu koupil zimní obutí, případně jinak zvelebil /nikoliv vlastní prací/ a máte ještě doklady, pak můžete uplatnit jako výdaj proti ceně, za kterou jste auto prodal.
Děkuji Vám oběma. Ano, tím krácením jsem myslel daňově uznatelné výdaje
x nedaňově uznatelné za soukromé jízdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
8. 2. 2006 8:59
Jako OSVČ jsem v roce 2000 pořídil auto na leasing, po třech letech v roce 2003 leasing skončil a já jsem auto zahrnul do majetku, za 1220 Kč odkupní ceny. Po dobu trvání leasingu jsem si dával akontaci a splátky do daňově uznatelných nákladů krácené procentem, které připadalo na služební cesty oproti soukromým. V roce 2004 jsem auto z majetku vyjmul a v roce 2005 jsem ho prodal.
Je ten příjem z prodeje zdanitelným příjmem?
Pokud ano, zdaňuji těch 1022 Kč (cena, kterou to auto v majetku mělo), nebo částku, za kterou jsem auto prodal? Pokud to druhé, mohu tu částku zkrátit tím procentem, kterým se auto dávalo v průběhu leasingu do daňově uznatelných nákladů?
Je to příjem z par 10 nebo z par 6?
Děkuji za případnou odpověď,
Petr