Vážený pane Slischko,
Vaše činnost byla zřejmě provozována na základě jiného oprávnění než je živnostenské oprávnění. Paušální výdaje ve výši 60 % z příjmů lze uplatnit pouze k příjmům ze živnosti, jak vyplývá z § 7 odst. 7 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
Pokud jste tedy nepodnikal na základě živnostenského zákona (byl jste pojišťovacím zprostředkovatelem zapsaným do registru České národní banky?), potom jste mohl uplatnit pouze 40% paušální výdaj k dosaženým příjmům, a to dle § 7 odst. 7 písm. c) výše uvedeného zákona.
Zřejmě jste své příjmy nedeklaroval v přiznání coby příjmy ze živnosti, z tohoto hlediska je postup správce daně v souladu se zákonem. Pokud nešlo jen o nesprávné uvedení příjmů DP a v letech 2011 a 2012 jste živnostenské oprávnění nevlastnil, nelze bohužel stanovisko finančního úřadu nijak napadnout.
Bohužel, není nám známo, jakým způsobem jste příjmy deklaroval v DP, ani zda jste byl zároveň živnostníkem, jaká činnost pro vás vyplývala z uzavřených smluv atd. a nelze tedy v tuto chvíli poskytnout přesnější radu.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 11. 2013 20:31
Dobrý den, v roce 2011 a 2012 jsem spolupracoval jako OSVČ s pojišťovnou Generali na základě smlouvy "Pojišťovací zprostředkovatel" a Manažer regionálních makléřů. Řídil jsem oddělení, kde jsem zabezpečoval personální plánování, plnění obchodního plánu, kontroloval jsem náklady, zajišťoval jsem informovanost jednotlivých makléřů, jejich školení, reprezentoval jsem pojišťovnu na obchodních a reklamních akcích a organizoval jsem obchodní a propagační akce. Na tyto činnosti jsem měl ke smlouvě zpracovaný dodatek a za tyto činnosti jsem od pojišťovny dostával paušální odměnu. Kromě této odměny jsem měl nárok i na odměny z nárůstu produkce celého oddělení (za smlouvy od klientů, které zajišťovali externí makléři) a dále čtvrtletní bonusy za škodní průběh a celkový nárůst kmene. Mohl jsem sám uzavírat pojistné smlouvy za provize, ale toto jsem skoro vůbec nedělal. Za rok jsem sjednal do 10 pojistných smluv. Výdaje jsem si uplatňoval 60%, kontrola z FÚ v Ostravě mi ale doměřila daň za nesprávně použitý paušální výdaj a veškeré příjmy mi dodanila za použití 40% paušálního výdaje. Domnívám se, že mi takto měla doměřit daň pouze z příjmu za sjednané pojištění a ne z celkových příjmů. FÚ mi vystavil platební výměr, který jsem uhradil a nyní zvažuji, že proti tomuto jejich rozhodnutí podám odvolání.
Rád bych se tedy zeptal, zda-li z Vašeho pohledu byl postup FÚ v Ostravě v souladu se zákonem, nebo mám podat odvolání a napadnout jejich rozhodnutí. Mám zato, že jsem byl vedoucím pracovníkem oddělení makléřského obchodu, řídil jsem kolektiv podřízených pracovníků dle dodatku ke smlouvě a primárně nesjednával pojištění. Bohužel ale ne jako pracovník v HPP, ale jako OSVČ.
Děkuji za Vaši pomoc