Hlavní navigace

Paušální výdaje

  • (neregistrovaný)

    28. 11. 2013 20:31

    Dobrý den, v roce 2011 a 2012 jsem spolupracoval jako OSVČ s pojišťovnou Generali na základě smlouvy "Pojišťovací zprostředkovatel" a Manažer regionálních makléřů. Řídil jsem oddělení, kde jsem zabezpečoval personální plánování, plnění obchodního plánu, kontroloval jsem náklady, zajišťoval jsem informovanost jednotlivých makléřů, jejich školení, reprezentoval jsem pojišťovnu na obchodních a reklamních akcích a organizoval jsem obchodní a propagační akce. Na tyto činnosti jsem měl ke smlouvě zpracovaný dodatek a za tyto činnosti jsem od pojišťovny dostával paušální odměnu. Kromě této odměny jsem měl nárok i na odměny z nárůstu produkce celého oddělení (za smlouvy od klientů, které zajišťovali externí makléři) a dále čtvrtletní bonusy za škodní průběh a celkový nárůst kmene. Mohl jsem sám uzavírat pojistné smlouvy za provize, ale toto jsem skoro vůbec nedělal. Za rok jsem sjednal do 10 pojistných smluv. Výdaje jsem si uplatňoval 60%, kontrola z FÚ v Ostravě mi ale doměřila daň za nesprávně použitý paušální výdaj a veškeré příjmy mi dodanila za použití 40% paušálního výdaje. Domnívám se, že mi takto měla doměřit daň pouze z příjmu za sjednané pojištění a ne z celkových příjmů. FÚ mi vystavil platební výměr, který jsem uhradil a nyní zvažuji, že proti tomuto jejich rozhodnutí podám odvolání.
    Rád bych se tedy zeptal, zda-li z Vašeho pohledu byl postup FÚ v Ostravě v souladu se zákonem, nebo mám podat odvolání a napadnout jejich rozhodnutí. Mám zato, že jsem byl vedoucím pracovníkem oddělení makléřského obchodu, řídil jsem kolektiv podřízených pracovníků dle dodatku ke smlouvě a primárně nesjednával pojištění. Bohužel ale ne jako pracovník v HPP, ale jako OSVČ.
    Děkuji za Vaši pomoc

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 12. 2013 14:35

      bez přezdívky

      Vážený pane Slischko,

      Vaše činnost byla zřejmě provozována na základě jiného oprávnění než je živnostenské oprávnění. Paušální výdaje ve výši 60 % z příjmů lze uplatnit pouze k příjmům ze živnosti, jak vyplývá z § 7 odst. 7 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.
      Pokud jste tedy nepodnikal na základě živnostenského zákona (byl jste pojišťovacím zprostředkovatelem zapsaným do registru České národní banky?), potom jste mohl uplatnit pouze 40% paušální výdaj k dosaženým příjmům, a to dle § 7 odst. 7 písm. c) výše uvedeného zákona.
      Zřejmě jste své příjmy nedeklaroval v přiznání coby příjmy ze živnosti, z tohoto hlediska je postup správce daně v souladu se zákonem. Pokud nešlo jen o nesprávné uvedení příjmů DP a v letech 2011 a 2012 jste živnostenské oprávnění nevlastnil, nelze bohužel stanovisko finančního úřadu nijak napadnout.

      Bohužel, není nám známo, jakým způsobem jste příjmy deklaroval v DP, ani zda jste byl zároveň živnostníkem, jaká činnost pro vás vyplývala z uzavřených smluv atd. a nelze tedy v tuto chvíli poskytnout přesnější radu.

      S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).