Irčo, nic ve zlém, ale...
Irčo, nezlobte se, ale tohle byste jako účetní měla vědět. Vždyť přece celý rok musíte účtovat náklady i výnosy se zřetelem na to, jestli je to položka ovlivňující daňový základ nebo ne. Kdo u Vás ve firmě rozhoduje o tom, kam se co zaúčtuje? Nebo jen účtujete podle nějakých přednastavených šablon a bez znalosti daňových zákonů? To mě teda obchází hrůza... Věta "počítač mi udělal" mně nahání husí kůži. Počítač vám vyjede data podle toho, jak ho těmi daty nakrmíte. Jestli mu je zadáte špatně, tak jsou špatně i všechny sestavy i daně! Počítač si to sám nezatřídí, to mu musíte říct vy, kam má co účtovat. A k tomu musíte znát zákony a taky vědět, jak funguje program, který používáte. Pouvažujte o tom, že si necháte to účetnictví zkontrolovat někým zkušeným a spolehlivým, nejlépe někým, kdo též zná program, v němž účtujete.
Re: Irčo, nic ve zlém, ale...
Souhlasím s Evou M., berte to jako radu v dobrém. Mně třeba program nenabízí ani ten výsledek daňový, ten musím z účetního dopočítat. Možná je to i jednodušší, protože jestli máte něco špatně definované nebo nastavené, tak je ještě horší, se v tom orientovat. J.F.
Jano F., my používáme SW Stereo od JežekSW a v něm se dá nadefinovat k výsledkovým účtům, jestli jsou daňově účinné nebo ne. Není problém mít i např. 548001 daňový a 548002 nedaňový, lze nadefinovat analytiky a jejich (ne)daňový vliv podle potřeby. Program nám pak vyjíždí celkovou (účetní) výsledkovku, která je výsledkem všech účtů 5xx a 6xx, umí vyjet i daňovou výsledovku (zahrne tam jen daňově účinné účty a je to dobré info o daňovém základu) a samozřejmě i nedaňovou výsledkovku (jen z nedaňových účtů). Samozřejmě platí, že daňová výsledkovka + nedaňová = celková. Jednoduché, přehledné.
Tak to je určitě dobré pro kontrolu. Já dávám nedaňové na xxx009 a pak upravuji, ale jinak se mi s mým programem (Cézar) pracuje moc dobře. Těch úprav na konci roku je i jinak dost, dokud je všechny neuděláte, tak daňová výsledovka stejně nemá smysl. To jen tak mimo, když myslím na své klienty, kteří chtějí několikrát do roka vědět výsledky a představují si, že jen kliknete v počítači a kdykoliv je máte :-))) J.F.
Re: Rozdíl mezi daňovým a účetním výsled
Proto jsem myslela, jestli není něco špatně definované. Napadá mě leda, že by to mohl být dobropis nebo vydaná faktura, která patřila do minulého roku a byla zaúčtovaná až v dalším roce. J.F.
Re: Rozdíl mezi daňovým a účetním výsled
Já mám DOUBLE a taky se občas zapotím, když se mi objeví rozdíl. Jenže fakt zjistím, že při různých upgrade se mi některý účet přiřadí na jiný řádek nebo se změní na daňový... Raději si proto u nedaňových dám do popisky nedaňový /a jiná analytika je samozřejmostí/ a dělám kontrolu přiřazení účtů....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
8. 2. 2006 11:51
Prosím o radu, počítač mi udělal výkaz a tam mě vyšlo, že hospodářský výsledek účetní je větší o 20ti. než hospodářský výsledek daňový. Vedu účetnictví. Nevíte kde bych mohla ten rozdíl hledat? Děkuji moc za rady.