Dobrý den,
dostali jste se do situace, kdy vedle sebe existuje několik plátců mzdy. Toto je řešeno v § 297 a 298 občanského soudního řádu. Jedná se ale zřejmě o krátkodobou záležitost, proto je vhodné najít jiné, snadnější řešení.
Postup "přeposílání dokladů" je stanoven pouze pro případ nemocenských dávek vyplácených ČSSZ. Odškodnění je jiná situace. V praxi se obvykle postupuje tak, že pojišťovna zašle odškodnění přímo plátci mzdy (zaměstnavateli) a ten srážku ze mzdy spočítá včetně odškodnění. Počítala bych v okamžiku fyzické výplaty odškodnění. Další možnou cestou (pro zaměstnance méně výhodnou) je považovat odškodnění za mimořádný příjem a tento odvést celý do insolvenční podstaty, kam patří.
Rozhodně bych ale doporučovala postup předem konzultovat s insolvenčním správcem.
Krásný den Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 12. 2013 15:08
Dobrý den paní Kučerová,
školení v říjnu v Prostějově jsem nestihla, proto se obracím s dotazem touto formou.
Zaměstnankyni provádím insolvenční srážky ze mzdy. Tato zaměstnankyně měla pracovní úraz a byla v pracovní neschopnosti od 24.9.2013 do 28.10.2013. Za výplatní měsíc říjen, po vzájemné informaci s OSSZ zbývalo povinné uplatnit do plné nezabavitelné částky po sečtení obou plátců mzdy /zaměstnavatel+OSSZ/ 285.-Kč. K počítání třetin, tedy výši srážky vůbec nedošlo.
Odškodnění pracovního úrazu však vyčíslíme a necháváme od KOOPERATIVY vyplácet přímo poškozenému. Mám problém s tím, zda mám na KOOPERATIVU posílat doklady jako na OSSZ. A pokud budu posílat doklady nyní v prosinci /i s doklady na odškodnění/, ke kterému měsíci se bude výpočet insolvenčí srážky vztahovat. Jesli k říjnu, ke kterému náleží odškodnění nebo k listopadové mzdě, která bude vyplacena nyní v prosinci.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
Marie Marková