Hlavní navigace

Insolvenční srážky ze mzdy při odškodnění pracovního úrazu

  • (neregistrovaný)

    5. 12. 2013 15:08

    Dobrý den paní Kučerová,

    školení v říjnu v Prostějově jsem nestihla, proto se obracím s dotazem touto formou.

    Zaměstnankyni provádím insolvenční srážky ze mzdy. Tato zaměstnankyně měla pracovní úraz a byla v pracovní neschopnosti od 24.9.2013 do 28.10.2013. Za výplatní měsíc říjen, po vzájemné informaci s OSSZ zbývalo povinné uplatnit do plné nezabavitelné částky po sečtení obou plátců mzdy /zaměstnavatel+OSSZ/ 285.-Kč. K počítání třetin, tedy výši srážky vůbec nedošlo.

    Odškodnění pracovního úrazu však vyčíslíme a necháváme od KOOPERATIVY vyplácet přímo poškozenému. Mám problém s tím, zda mám na KOOPERATIVU posílat doklady jako na OSSZ. A pokud budu posílat doklady nyní v prosinci /i s doklady na odškodnění/, ke kterému měsíci se bude výpočet insolvenčí srážky vztahovat. Jesli k říjnu, ke kterému náleží odškodnění nebo k listopadové mzdě, která bude vyplacena nyní v prosinci.

    Děkuji za odpověď a přeji pěkný den
    Marie Marková   

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 12. 2013 8:02

      autorka

      Dobrý den,

      dostali jste se do situace, kdy vedle sebe existuje několik plátců mzdy. Toto je řešeno v § 297 a 298 občanského soudního řádu. Jedná se ale zřejmě o krátkodobou záležitost, proto je vhodné najít jiné, snadnější řešení.   

      Postup "přeposílání dokladů" je stanoven pouze pro případ nemocenských dávek vyplácených ČSSZ. Odškodnění je jiná situace. V praxi se obvykle  postupuje tak, že pojišťovna zašle odškodnění přímo plátci mzdy (zaměstnavateli) a ten srážku ze mzdy spočítá včetně odškodnění. Počítala bych v okamžiku fyzické výplaty odškodnění. Další možnou cestou (pro zaměstnance méně výhodnou) je považovat odškodnění za mimořádný příjem a tento odvést celý do insolvenční podstaty, kam patří. 

      Rozhodně bych ale doporučovala postup předem konzultovat s insolvenčním správcem.

      Krásný den   Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).