Dobrý den,
zda je pro Vás výhodnější uplatňovat paušální výdaje, bude záležet zejména, v jaké výši se pohybují Vaše výdaje skutečné. Připomínáme, že u příjmů z neřemeslných živností podle § 7 zákona o daních z příjmů lze uplatnit výdaje v paušální výši 60 % z příjmů. U příjmů z pronájmu dle § 9 zákona o daních z příjmů můžete uplatnit výdaje v paušální výši 30 % z příjmů, nejvýše však do částky 600.000,- Kč. Doporučujeme Vám na konci roku si udělat přehled skutečných výdajů a ty pak porovnat s paušálními výdaji a zjistit tak, které budou pro Vás výhodnější. S uplatňováním paušálních výdajů však souvisí i jistá omezení - viz dále.
Pokud se rozhodnete přejit z daňové evidence (ze skutečných výdajů) na paušální, pak je nutné brát v úvahu tyto tři skutečnosti:
1) poplatník, jenž bude chtít využít výdajový paušál, si nemůže od roku 2013 uplatnit slevy na dani, resp. daňové zvýhodnění na vyživované dítě a na manžela či manželku bez vlastních příjmů,
2) v případě přechodu z daňové evidence na paušál musíte postupovat dle ustanovení § 23 odst. 8 písm..b) bod 2 zákona o daních z příjmů a dle tohoto ustanovení musíte upravit rozdíl mezi příjmy a výdaji předešlého roku.
3) Plátce DPH může pro daň z příjmů také uplatnit výdaje paušálem, ale zároveň musí vést evidenci pro účely DPH a archivovat daňové doklady.
Jen pro úplnost si dovolujeme na závěr doplnit, že od ledna 2013 není možné dle ustanovení § 35ba odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů u starobního důchodce uplatňovat tzv. slevu na poplatníka, která činí 2.070 Kč měsíčně, pokud k 1.1 zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 12. 2013 8:59
Podnikám podle §7 s několika živnostmi a můj zisk z podnikání klesá. Naopak čím dál víc zisku mám z pronajímání bytů podle §9. Jsem důchodce s měsíčním důchodem 13000 Kč. Prosím o radu, zda je vhodné, abych výdaje uplatňoval paušály. Stále totiž musím hlídat, abych moc nevydělal kvůli důchodu a neplatil zdravotní a sociální pojištění, takže mě účetnictví zatěžuje. Jsem plátce DPH - čtvrtletní. Děkuji za odpověď.