Není to pravda. Srážková daň se nevrací.
Zruště podpis u prvního zaměstnavatele a podepište je zpětně (to je legální!!) u druhého (u zaměstnavatele s příjmem 3.000 Kč).
Pak půjde u obou zaměstnavatelů o daň zálohovou a ani jeden zaměstnavatel nebude smět provést roční zúčtování daně.
Budete mít povinnost podat daňové přiznání, v němž si můžete uplatnit celou slevu na poplatníka i na studenta.
Slevu na poplatníka lze uplatnit za celý rok i v případě, že člověk nepracoval po celý rok.
Slevu za studenta lze uplatnit pouze za měsíce, v nichž jste souběžně pracoval a byl studentem.
Od obou zaměstnavatelů si po skončení roku vyžádáte potvrzení o příjmech a o odvedených zálohách daně.
Obě potvrzení plus potvrzení o studiu budete muset přiložit k daňovému přiznání.
Z daňového přiznání nemusíte mít žádné obavy. Interaktivní formulář Vás "sám provede" vyplněním.
Nebo si můžete zajít na FÚ k úřednici, ke které spadáte. Vezmete-li s sebou potřebná potvrzení, může Vám úřednice s vyplněním pomoci.
(Není to sice její povinnost, ale podle mých zkušeností bývají úřednice na FÚ ochotné a vstřícné.)
Letos je hranicí pro srážkovou ještě 5.000 Kč měsíčně, od r. 2014 to má být 10.000 Kč.
Každopádně považuji za výhodnější podepisovat prohlášení k dani u zaměstnavatele,
u kterého má zaměstnanec nižší příjem.
---
Nechcete-li podávat daňové přiznání, můžete postupovat podle rady pana Říhy:
Ponechat vše, tak, jak to je a nechat si u prvního zaměstnavatele provést zúčtování daně.
Pak ale neuplatníte všechny slevy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 12. 2013 12:37
Dobrý den,
mám dotaz ohledně ročního zúčtování daně. Jsem student VŠ a mám 2 brigády.
První na DPČ, kde mám podepsaný růžový papír a přibližně 12 tisíc čistého.
Druhou na DPP, kde nemám podepsaný růžový papír a přibližně 3 tisíce čistého.
Čili daň platím u obou.
Na druhé brigádě mi paní ze mzdové řekla, že u těch prvních mám zažádat o roční zůčtování daně a zajít na finanční úřad a z obou brigád mi daňe vrátí. Je to pravda? Případně jaký je postup a co dělat? Děkuji