Není to pravda. Srážková daň se nevrací.
Zruště podpis u prvního zaměstnavatele a podepište je zpětně (to je legální!!) u druhého (u zaměstnavatele s příjmem 3.000 Kč).
Pak půjde u obou zaměstnavatelů o daň zálohovou a ani jeden zaměstnavatel nebude smět provést roční zúčtování daně.
Budete mít povinnost podat daňové přiznání, v němž si můžete uplatnit celou slevu na poplatníka i na studenta.
Slevu na poplatníka lze uplatnit za celý rok i v případě, že člověk nepracoval po celý rok.
Slevu za studenta lze uplatnit pouze za měsíce, v nichž jste souběžně pracoval a byl studentem.
Od obou zaměstnavatelů si po skončení roku vyžádáte potvrzení o příjmech a o odvedených zálohách daně.
Obě potvrzení plus potvrzení o studiu budete muset přiložit k daňovému přiznání.
Z daňového přiznání nemusíte mít žádné obavy. Interaktivní formulář Vás "sám provede" vyplněním.
Nebo si můžete zajít na FÚ k úřednici, ke které spadáte. Vezmete-li s sebou potřebná potvrzení, může Vám úřednice s vyplněním pomoci.
(Není to sice její povinnost, ale podle mých zkušeností bývají úřednice na FÚ ochotné a vstřícné.)
Letos je hranicí pro srážkovou ještě 5.000 Kč měsíčně, od r. 2014 to má být 10.000 Kč.
Každopádně považuji za výhodnější podepisovat prohlášení k dani u zaměstnavatele,
u kterého má zaměstnanec nižší příjem.
---
Nechcete-li podávat daňové přiznání, můžete postupovat podle rady pana Říhy:
Ponechat vše, tak, jak to je a nechat si u prvního zaměstnavatele provést zúčtování daně.
Pak ale neuplatníte všechny slevy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
12. 12. 2013 12:37
Dobrý den,
mám dotaz ohledně ročního zúčtování daně. Jsem student VŠ a mám 2 brigády.
První na DPČ, kde mám podepsaný růžový papír a přibližně 12 tisíc čistého.
Druhou na DPP, kde nemám podepsaný růžový papír a přibližně 3 tisíce čistého.
Čili daň platím u obou.
Na druhé brigádě mi paní ze mzdové řekla, že u těch prvních mám zažádat o roční zůčtování daně a zajít na finanční úřad a z obou brigád mi daňe vrátí. Je to pravda? Případně jaký je postup a co dělat? Děkuji