Re: tržby v pohostinství
Dovolím si zažertovat, protože dělám poradce i jednomu provozovateli restaurace a mám s ním problémy.
Hlavně nejprve rozdělte tržby za vše, co je nakoupeno a získáno na účetní doklady a pak to ostatní( slivovice a víno z Moravy), uzeniny z masokombinátu navíc, pivo za hotové,atd. Nic ve zlém, třeba to děláte jinak.
Já to zkusím přiblížit:přijede rozvozce z pivovaru:Šéfíčku, kolik sudů napíšeme? 10 pane. Fa = 10 sudů...x Kč, Šéfíčku, kolik za hotový?
15 sudů- zaplatí hotově, kde je rozvozce vzal se neptá, prodá v provozu, tržbu musí oddělit od evidované a stáhnout, víc už psát nebudu, protože se účetním budou ježit mikáda, takhle to někde funguje. Účtenky na čistící prostředdky a PHM se kupují za 10 =%ceny,atd.atd. Pak podnikatel přijde a chce vypracovat smlopuvu na točiono a já jsem z toho na palici, a to mu nedělám účetnictví.
Mějte se krásně, dnes vypínám a končím.
pája
Ale já jsem se ptala na něco jiného-kdysi byl pouze jedna tržba a nic se nerozlišovalo-znovu se tedy ptám, zda je povinnost rozlišit tržby za výrobky-což je kuchyň a zboží-které se prodává v nezměněné podobě???Případně-kde najdu nějaký odkaz.Podotýkám-že podnikáme legálně a veškeré nákupy i tržby jdou do účetnictví/viz.odpovědi Pája/.
zákon Vám ukládá pouze povinnost vést denní tržby. pokud však správce daně vydá rozhodnutí, kterým Vám uloží povinnost rozlišovat tržby za kuchyň a za výčep, pak teprve budete vést dvě. ale nemělo by to význam vzhledem k tomu, že obojí je na výstupu v 19.
>>>>>>Mám dotaz-pokud vedete PÚ je povinnost dělit tržby za
>>>>>>kuchyň a pak ostatní zboží-zda je nutno rozlišovat
>>>>>>601
>>>>>>a 604???Tak samo tedy při nákupu 501 a 504.Děkuji za
>>>>>>rady-jak to děláte vy??
>>>>>
>>>>>Dovolím si zažertovat, protože dělám poradce i
>>>>>jednomu
>>>>>provozovateli restaurace a mám s ním problémy.
>>>Já to zkusím přiblížit:přijede rozvozce z
>>>pivovaru:Šéfíčku, kolik sudů napíšeme? 10 pane. Fa =
>>>10 sudů...x
>>>Kč, Šéfíčku, kolik za hotový?
>>>15 sudů- zaplatí hotově, kde je rozvozce vzal se
>>>neptá, prodá v provozu, tržbu musí oddělit od
>>>evidované a
>>>stáhnout, víc už psát nebudu, protože se účetním
>>>budou
>>>ježit mikáda, takhle to někde funguje. Účtenky na
>>>čistící prostředdky a PHM se kupují za 10
>>>=%ceny,atd.atd.
>>>Pak podnikatel přijde a chce vypracovat smlopuvu na
>>>točiono a já jsem z toho na palici, a to mu nedělám
>>>účetnictví.
>>>Mějte se krásně, dnes vypínám a končím.
>>>pája
>>Ale já jsem se ptala na něco jiného-kdysi byl pouze
>>jedna tržba a nic se nerozlišovalo-znovu se tedy
>>ptám,
>>zda je povinnost rozlišit tržby za výrobky-což je
>>kuchyň a zboží-které se prodává v nezměněné
>>podobě???Případně-kde najdu nějaký odkaz.Podotýkám-že
>>podnikáme
>>legálně a veškeré nákupy i tržby jdou do
>>účetnictví/viz.odpovědi Pája/.
>zákon Vám ukládá pouze povinnost vést denní tržby.
>pokud však správce daně vydá rozhodnutí, kterým Vám uloží
>povinnost rozlišovat tržby za kuchyň a za výčep, pak
>teprve budete vést dvě. ale nemělo by to význam
>vzhledem k tomu, že obojí je na výstupu v 19.
Také dělám restauraci, ale nejsou schopni mi dát tržby rozdělené, jak uvádíte. Tudíž účtujeme tržby jako takové za kuchyň, bar, vinárnu. A pochopitelně potom zvlášť tržby za vstupné disko, podíl z VHA a tržby z kuželny. Aby byly zvlášť ržby za jídlo a pití a zvlášť ze služeb.
máte podklady k tržbám? jaké? já účtuji v účetnictví jen souhrnou částku za den - ale mám vše 19%, pokud máte něco v 5% tak rozdělit - podklad mám vyúčtování číšníků,kteří vlastně mají na archech stav předávaného alkoholu v ks,l a vyjádření v Kč rozdílu počátek - prodej - zůstatek..u kuchyně mají podklad bonovací knihu s jednotlivými objednávkami do kuchyně a součet za tu směnu...
Asi jtse mně nepochopili-byla jsem tedy u účetního poradce a je to skutečně tak.do r.2003 mohl být vedeny tžby na účtě 504 a 604/tržby/ i za kuchyń i za zboží dohromady.Od r.2004 se má evidovat a rozlišovat kuchyň-jelikož jde o potraviny-které uporavíte a prodáváte jako výrobek.Jsme velký objekt a tržby mám rozlišené za kuchyň,bary,služby a ubytování.Nákupy taky rozlišuji-zda jde o zboží,či potraviny.Je to složitější a vede se polemika-zda káva a čaj na baru jsou potraviny či zboží.Chtěla jsem jen vědět-jakou zkušenost máte vy a jak se to účtuje vám.Bylo mi řečeno-že jde o sledovanost marže odděleně za kuchyň a zboží.S DPH to nemá nic společného.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
9. 2. 2006 17:51
Mám dotaz-pokud vedete PÚ je povinnost dělit tržby za kuchyň a pak ostatní zboží-zda je nutno rozlišovat 601 a 604???Tak samo tedy při nákupu 501 a 504.Děkuji za rady-jak to děláte vy??