Dobrý den pane Nádraský,
ve Vašem případě zřejmě nebudete muset platit zálohy z titulu výkonu samostatné výdělečné činnosti, resp. budete je platit v poloviční výši. Neporovnáváme daň vztahující se k zaměstnání a k podnikání, ale dílčí daňového základy. Vycházíme z ustanovení § 38a zákona o daních z příjmů, dle kterého poplatník neplatí zálohy, pokud dílčí daňový základ z příjmů ze závislé činnosti je roven nebo přesahuje 50 % celkového daňového základu. Činí-li základ daně z příjmů ze závislé činnosti 15 % a více, ale méně než 50 %, platíte zálohy v poloviční výši.
Samotná výše zálohy z titulu OSVČ je závislá na poslední známé daňové povinnosti (= naposledy vyměřená daň). Pokud nepřesáhla 30 000 Kč (daň z celkového daňového základu), zálohy se neplatí. Pokud daň přesáhla 30 000 Kč, ale nepřesáhla 150 000 Kč, zálohy se platí ve výši 40 % z naposledy vyměřené daně. Pokud daň přesahuje 150 000 Kč, zálohy se platí ve výši 1/4 naposledy vyměřené daně. Vazba na "naposledy vyměřenou daň" je v zákoně uvedena pro případ dodatečných daňových přiznání, kdy se po jejich podání mění i výše splatných záloh. Obvykle je tedy základem pro výpočet zálohy na daň uvedené v řádném daňovém přiznání.
Z § 38a ZDPř rovněž vyplývá splatnost záloh. Zálohy ve výši 40 % poslední známé daňové povinnosti jsou splatné do 15. června a 15. prosince (pokud je zdaňovacím obdobím standardně kalendářní rok a např. neúčtujete v hospodářském roce).
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 12. 2013 8:45
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak je to s placením zálohy na daň v případě, kdy jsem zaměstnán na HPP a zároveň si přividělávám na živnostenský list, kde uplatňuji paušální výdaje. Díky paušálním výdajům mi vychází poměr celkové daňové povinnosti z HPP vůči OSVČ cca 80-20 (tedy 80% daň z příjmů ze zaměstnání a jen 20% daň z příjmů z podnikání). Celková daň přesáhla 30000, a tak mi vznikla povinost platit zálohy na daně. U zaměstnavatele mám podepdané prohlášení, a tak zálohy za daň z příjmů ze zaměstnátní platí on. Jak se v tomto případě provádí výpočet zálohy za OSVČ. Je to stále oněch 40% z CELKOVÉ daňové povinnosti i přesto, že daň z OSVČ za celý rok nepřekročí 20% celkové daně?
Děkuji za odpověď.