Re:Podobný dotaz- Můžu dát do nákladů
S.r.o. má sídlo v bytě jediného společníka a jednatele. Pevnou telef. linku nemá ve firmě, faktury chodí sice na stejnou adresu, ale na jméno jednatele a ne na firmu. Nikdy tedy neuplatňoval náklady na hovorné v účetnictví. Ke konci roku ale zřídil internet a náklady na zřízení a provoz si přál dát z 50% do nákladů firmy. Tak jsem je tam k prosincovému plnění přihodila a teď zoufale pátrám jak to zaúčtovat. Ještě pro upřesnění - celou fakturu jsem dala do přijatých plnění a hovorné a 50% netu do uskutečněných (jakoby doklad o použití). Poradí mi někdo? Děkuju.
Re:Podobný dotaz- Můžu dát do nákladů
K té SRO: Zaúčtovala bych MD518+343 D365.
Společník si to časem může nechat proplatit z pokladny firmy. Jde jen o to, jestli ten internet obhájí = jestli ta firma skutečně vyvíjí nějaké aktivity. Ale asi to nebudou horentní částky a 50% poměr je celkem rozumný, tak bych to viděla jako přijatelné.
Lukášovi
Ten kurz souvisí s Vaší budoucí živností? Máte z něj nějaký certifikát nebo tak něco pro případné dokazování? Máte doklad o jeho zaplacení? Pokud 3x ANO, tak určitě lze dát do výdajů viz §5 odst.7 ZDP. S připojením k internetu opatrně, tam jen poměrnou část, vidím to tak na 50% maximálně, zpočátku spíš i méně, více až poté, co se vám podnikání rozjede. Záleží na tom, co si dokážete obhájit, přesná pravidla neexistují.
PS: Prosím, bylo by možné, abyste své příspěvky podepisoval do okénka autor zprávy? :-) Děkuji za pochopení :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 2. 2006 12:00
Chtěl bych podnikat pomocí internetu. V prosinci jsem prodělal korespondenční kurz za 1500,- nechal zi připojit internet. Sepsal jsem smlouvu a musím si vyřídit ŽL. Můžu si dát do nákladů onen kurz a připojení internetu, když je to ještě před vystavením ŽL?
Děkuji Lukáš