Re: Porušení poštovního tajemství
To je snad Váš problém. Navíc ten PC není Váš, nýbrž zaměstnavatelův a ten má právo nakládat se svým majetkem jak uzná za vhodné. Nebo si myslíte, že nikoliv?
Ideální je mít soukromou poštu třeba na seznamu, postu, centru apod. kam se můžete přihlásit přes webové rozhraní. Já si také v práci čtu soukromou poštu přes webové rozhraní a pro soukromé účely nikomu nedávám svůj firemní e-mail (jméno.příjmení@firma.cz), ale ten soukromý.
Jinak skutečně zaměstnavatel porušuje poštovní tajemství, když vám čte soukromou poštu, ale zase vás může napomenout, protože v pracovní době evidentně nepracujete na 100%.
Existuje skutečně dvojí výklad-ochrana soukromých údajů v poště a ochrana zaměstnavatele a jeho PC.
Řešení jednoduché.
Vn.předpis vydaný zaměstnavatelem o přísném zákazu jak soukromé pošty, tak surfování, instalací bejkovinek atd., porušení zákazu může být řešeno až § 53/1 b) a ve firmě je klid. Správce poč.sítě dostane uloženu povinnost 1x týdně provést kontroly, při zjištění sepíše, hlásí šéfovi, má uloženu povinnost mlčenlivost, co objevil a zaměstnanec má na kahánku, při opakovanémm vyrazit.
Internet je věc a mejl to samé, ale soukromé věci patří domů ne do práce.
Lze to řešit i souhlasem šéfa, pak není co řešit, ale zatím jsem takového hodňase nepotkal.
>>>>>>Dobrý den, mám dotaz: můj nadřízený mi scanuje v
>>>>>>práci
>>>>>>soukromou poštu na mém PC. Má na to vůbec právo?
>>>>>****
>>>>>nekolikrat diskutovano (nejen tady), vysledek
>>>>>nejednoznacny -
>>>>>1) sef nema pravo kotrolovat vasi osobni postu
>>>>> X
>>>>>2) vy nemate pravo nechat si posilat soukromou postu
>>>>>na jeho PC a vyrizovat si ji v prac. dobe
>>>>>
>>>>>takze je to 50:50
>>>>
>>>****
>>>u nas je to tise akceptovano, navic sef jednou nebo
>>>dvakrat taky neco preposlal :-)))
>>
>>děkujte za takového šéfa.
>>pája
>***
Tak to ja jsem taky hodny sef :-)
Ale ja scanuji jen firemni postu :-)
>taky ma svoje mouchy, nemyslete si :-)))) ale v celku
>v poho :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 2. 2006 14:21
Dobrý den, mám dotaz: můj nadřízený mi scanuje v práci soukromou poštu na mém PC. Má na to vůbec právo?