Re: Soukromé životní pojištění
Já tomu tedy zrovna nějak moc nerozumím a tak jsem koukla na § 15 a tam o osvobození do částky 6.000,-Kč nic není.
§ 15 ostavec 6 :
Od základu daně za zdaňovací období lze odečíst poplatníkem zaplacené pojistné ve zdaňovacím období na jeho soukromé životní pojištění .................. Při nedodržení těchto podmínek z důvodu zániku pojištění nebo dodatečné změny doby trvání pojištění nárok na uplatnění odpočtu nezdanitelné části základu daně zaniká a příjmem podle § 10 ve zdaňovacím období, ve kterém k této skutečnosti došlo, jsou částky, o které byl poplatníkovi v příslušných letech z důvodu zaplaceného pojistného základ daně snížen, s výjimkou pojistných smluv, u nichž nebude vyplaceno pojistné plnění nebo odbytné a zároveň rezerva nebo kapitálová hodnota pojištění bude převedena na novou smlouvu soukromého životního pojištění splňující podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně.
Vrácené pojistné bych jim nedanila Vždyť si spořili ze svých, už tak mnohokrát zdaněných peněz. Brala bych na vědomí jen ty částky, o které jim byl snížen základ daně. Pojistná smoluva zkrátka zanikla a oni si vzali své úspory zpět. Berte to jen jako názor, nemám podloženo praktickou zkušeností.
Ano, rozumím tomu jako paní Zdena.
"Pouze" zvýšíte základ daně o tu částku o kterou byl základ daně za trvání pojistného snížen.
Např. pojištění trvalo 5 let = 5x si uplatnili odčitatelnou položku 1.000,-Kč (viz.každoroční potvrzení od pojišťovny) = o 5.000,-jim zvýšíte daňový základ.
Je to příjem dle § 10 .
Dobrý nápad. Pokud by bylo ke zdanění méně, než 6 tisíc a poplatník měl v r. 2005 příjmy jen ze závislé činnosti, pak není povinen podat daňové přiznání - viz. § 38g, odst. 2. Jestli si ale v průběhu let odečetli víc /u životního pojištění se to dá očekávat/, pak by měli danit podle § 10, jak píše Lenka.
Drahé kolegyně,děkuji vám oběma. A jestli dobře chápu,tak u FO se jedná o příjem dle § 10 (uplnatněné odečty z minulých let) a zaměstnanci si tudíž musí podat DP za rok 2005 a přžinat - vrátit odečty z minulých let - také § 10. Jak jinak by to vrátili?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Do evidence startupů povede cesta přes řadu podmínek. Firmy ale čekají daňové výhody
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
Také Babišova vláda chce, aby se do eTuristy registrovaly jak hotely, tak Airbnb
11. 2. 2006 20:06
Moc prosím o radu. Zaměstnavatel-FO i zaměstnanci mi k 31.12.2005
ukončili SŽP. Je mi jasné, že i když jim pojišťovna zaslala potvrzení o zaplaceném pojistném s možností si uplatnot odečet, za r. 2005 to neudělám a ještě musí vráti již uplatněné odpočty.(Mám pravdu ?) Ale jak u FO s vyplaceným zůstatkem z pojišťovny ? Daní se podle § 8,10 nebo 25% dle § 36? A do jaké výše? Celé ? Děkuji předem moc a moc.Zuzka