Re: Pro LINU
xxxxxxxxx
No k těm podrozvahovým účtům - já na nich účtuji(to zase v přísp. organizaci) majetek buď ve vypůjčce (máme zapůjčené budovy) anebo drobný majetek s hodnotou do 3000,- evidovaný v operativní evidenci... . Bohužel nemám žádné zkušenosti s leasingem, ale teď jsem objevila Český účetní standard pro podnikatele č. 013 a až úplně na konci odst. 6.7., je, co se sleduje na podrozvahových účtech....závazky z leasingu a pohledávky z leasingu ....zkuste se tam mrknout, navíc doufám, že se ozve někdo, kdo s leasingem pracuje.... nic si z toho nedělejte, plavou všichni, jen málokdo to přizná....
:-))
standardy - to jsem všechno četla
ale ani v účetních souvztažnostech jsem to nenašla..
mě by totiž zajímala nějaká vzorová předkontace -
jak se to tam prakticky účtuje...
něco jako souvtažnost....a jestli až na konci roku.....nebo v průběhu.....a v jaké částce
v případě leasingu používám jenom účty 314, 518 a 321....
a jaké máte předkontace u vypůjčeného majetku - třeba mě to nakopne......
majetek do 3000,- dávám přímo na 501 - to je špatně?
>
>:-))
>standardy - to jsem všechno četla
>ale ani v účetních souvztažnostech jsem to nenašla..
>mě by totiž zajímala nějaká vzorová předkontace -
>jak se to tam prakticky účtuje...
>něco jako souvtažnost....a jestli až na konci
>roku.....nebo v průběhu.....a v jaké částce
>v případě leasingu používám jenom účty 314, 518 a
>321....
>
>a jaké máte předkontace u vypůjčeného majetku - třeba
>mě to nakopne......
>majetek do 3000,- dávám přímo na 501 - to je špatně?
>xxxxxxxxxxx
No, teď jsem se k tomu propracovala, že jsem pouze napsala to, co už víte,.... nejdřív k tomu majetku, účtujeme ho taky tak, ale některý je potřeba evidovat, jeho životnost je delší jak 1 rok, tj drobný dlouhodobý hmotný majetek, většinou se eviduje na nějaký seznamech, provádí se u něj inventura .... takže ten mám zaúčtován na 028 / 088.
S tou podrozvahou - v podnikatelské sféře ji nepoužívám, nemám na co, pouze u příspěvkové org., takže tam jsou trošku jiné účty, kde účtuji např. 971/999, takže tady u podnikatelského subjektu bych to viděla75./799, čímž ten účet 799 je jakýsi "vyrovnávací" účet, jednoduše musíte mít účty dva, tak to je ten druhý - omlouvám se za takovou odpověď, ale řešila jsem to před dvěma lety - v podstatě to nikdo v mém okolí z obdobných PO nepoužívá a na mě se koukali jak na cvoka, takže jsem to už trošku pustila z hlavy. Účtuji pouze 1x ročně k datu roční závěrky.
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Startu EET 2.0 v roce 2027 už nestojí nic v cestě, zákon podepsal i prezident
„Nedoplatek na sociálce“: Dluh, který vás teď může připravit o vaše úspory
O papír k vašemu důchodu nemusíte žádat ani za něj platit. Je tu jednodušší cesta
Tohle se zákazníkům líbit nebude. Za stejný nákup zaplatí každý jinou cenu
Také Babišova vláda chce, aby se do eTuristy registrovaly jak hotely, tak Airbnb
Plošné zlevňování místo akčních letáků. Drogerie dm mění cenovou strategii
12. 2. 2006 16:08
Konečně někdo z branže...... :-))
Díky za odpověď na níže uvedený dotaz, ještě si najdu to nařízení vlády....a k těm podrozvahovým účtům nic nevíte?
Nějak v tom plavu....