Re: Důchodce + DPP prosím spěchá
DPP není limotována částkou, ale jak jste správně uvedl 100 hodinami za kalendářní rok.
V DPP píšete za jaké období tu práci vykoná a jak bude odměna vyplacena, zdali měsíčně nebo po odvedení práce celkem. Pokud bude měsíčně a v nějakém měsíci nepřesáhne 5000,- můžete danit srážkovou daní, ta samozřejmě nikde nevstupuje, ale pokud budete danit 20%, tzn., že má v měsíci vyúčtování odměnu vyšší než 5000,- je to minimálně 20% zálohová daň, tzn., že ji musí přiznat v daňovém přiznání podle § 10 ostatní příjmy. Ještě k té dani, celá částka se nebude danit 20.% zálohovou daní, je tam také limit do kolika se daní 20ti procenti a pak jsou procenta vyšší, ale to teď zpaměti nevím.
Potom je také důležité jaký je to důchod, zda staribní nebo invalidní.
Dáša
Je to povinné, je to pro něj mimořádný příjem, který převyšuje částku 20000 ročně. Kdyby se vlezl do těch d¨vaceti tisíc přiznání by podávat nemusel.
Dáša
Proč § 10?
Je to přece příjem podle § 6, takže daňové přiznání podávat ten důchodce nemusí.
Odměnu daníte 20 % pouze do výše 18 200,-/měsíc, pak jsou sazby vyšší. Takže je výhodnější odměnu vyplácet po částech, nikoli celou najednou v jednom měsíci.
,- je to
>>>>>>>>minimálně 20% zálohová daň, tzn., že ji musí přiznat
>>>>>>>>v
>>>>>>>>daňovém přiznání podle § 10 ostatní příjmy. Ještě k
>>>>>>>>té
>>>>>>>>dani, celá částka se nebude danit 20.% zálohovou
>>>>>>>>daní,
>>>>>>>>je tam také limit do kolika se daní 20ti procenti a
>>>>>>>>pak jsou procenta vyšší, ale to teď zpaměti nevím.
>>>>>>>>Potom je také důležité jaký je to důchod, zda
>>>>>>>>staribní
>>>>>>>>nebo invalidní.
>>>>>>>>Dáša
>>>>>>>Ten starobní důchodce musí podat daňové
>>>>>>>přiznání?nebo
>>>>>>>je to dobrovolné.
>>>>>>Je to povinné, je to pro něj mimořádný příjem, který
>>>>>>převyšuje částku 20000 ročně. Kdyby se vlezl do těch
>>>>>>d¨vaceti tisíc přiznání by podávat nemusel.
>>>>>>Dáša
>>>>>
>>>>>
>>>>>Proč § 10?
>>>>>Je to přece příjem podle § 6, takže daňové přiznání
>>>>>podávat ten důchodce nemusí.
>>>>>
>>>>>Odměnu daníte 20 % pouze do výše 18 200,-/měsíc, pak
>>>>>jsou sazby vyšší. Takže je výhodnější odměnu vyplácet
>>>>>po částech, nikoli celou najednou v jednom měsíci.
>>>>Příjem ze zaměstnání to je, to máte pravdu, ale kde
>>>>dojde k vyúčtování zálohové daně, když má důchodce
>>>>DPP,
>>>>tzn., že nemá podepsané Prohlášení poplatníka u
>>>>zaměstnavatele?
>>>>Dáša
>>>******
>>>Proč by se musela zálohová daň vyúčtovávat, když
>>>neměl
>>>více zaměstnavatelů současně?
>>Protože je to daň ZÁLOHOVÁ!!!
>******
>Hm, takže 99 % zaměstnanců si musí podat daňové
>přiznání?
>Co takhle §38g odst. 2 ZDP?
99% si podávat daňové přiznání nemusí, protože jím to zaměstnavatel srovná v ročním zúčtování.
Re: Pro Dášu
Takto zjednodušeně, jak jste to napsala, je to naprostý nesmysl.
Zaměstnanec pokud může požádat (tzn. že není povinen z nějakých jiných důvodů podávat přiznání) a požádá = roční zúčtování. Pokud může požádat a nepožádá = nic, sražené daňové zálohy se stávají daní.
Pokud je povinen podat přiznání (a těch důvodů, kdy je povinen podat přiznání je víc) = musí podat přiznání.
Jeden z důvodů, kdy MUSÍ podat přiznání, je ten, když měl některou mzdu daněnou v režimu "nejméně 20%".
Než jsem si přečetl vaši odpověď tak jsem napsal dotaz výše. Takže nemusí podávat? Jen v případě, že by si chtěl vyúčtovat tu daň? Já jsem toto nikdy nedělal. Tak děkuji za odpovědi. Děda pro mě dělal nějakou práci. Nechce za to nic jako, že pro vnoučata a ať si to nechám, ale já bych mu rád ty peníze vyplatil je to velká částka, a odvedu tu daň, abych si to také mohl dát do výdajů, ale nerad bych aby ještě běhal po finančáku. Děkuji
>>>
>>>>>>Děkuji za odpověď. Karel
>
>Než jsem si přečetl vaši odpověď tak jsem napsal dotaz
>výše. Takže nemusí podávat? Jen v případě, že by si
>chtěl vyúčtovat tu daň? Já jsem toto nikdy nedělal. Tak
>děkuji za odpovědi. Děda pro mě dělal nějakou práci.
>Nechce za to nic jako, že pro vnoučata a ať si to
>nechám, ale já bych mu rád ty peníze vyplatil je to velká
>částka, a odvedu tu daň, abych si to také mohl dát do
>výdajů, ale nerad bych aby ještě běhal po finančáku.
>Děkuji
Jestliže Vám Váš děda důchodce, který nemá jinde zaměstnavatele, nepodepsal daňové prohlášení a hrubá mzda byla vyšší než 5000 hrubého v měsíci, pak musí být daněna v režimu "nejméně 20%". Tzn. že pro rok 2005 platilo toto: daňový základ do 27300 Kč se zdanil celý 20%, jestliže byl daňový základ vyšší než 27300, celé se to danilo dle tabulek, což znamená dle daňových pásem. Pro rok 2006 platí to samé, akorát místo 27300 si dosaďte 31100. Tento člověk je pak POVINEN podat přiznání.
Řešení je, pokud nemá jinde zaměstnavatele, že Vám podepíše daňové prohlášení, pak je mzda bez ohledu na její výši daněna dle tabulek, což znamená dle platných daňových pásem a není povinen podávat přiznání. Starobní důchodce nemá nezdanitelný odpočet (loni) ani daňovou slevu (letos), takže ani o žádnou možnou vratku na dani nepřijde.
Re: Jiřinko díky,díky a ještě dotázek pr
Ano. Ať už daníte zaměstnance jakkoli, jak zálohovou tak srážkovou daní, vždy se musíte přihlásit na FÚ jako plátce daně ze záv. činnosti. A ještě něco, když Vám děda podepíše prohlášení, Vy mu těch 80000 zdaníte dle tabulek (tzn. dle daňových pásem), tak se bude jednat o zálohovou daň a bude docela vysoká. Po skončení roku ale mu uděláte daňové zúčtování, daň vyjde menší a o rozdíl požádáte FÚ. Ten Vám ten rozdíl daně vrátí, bude to vlastně vratka daně dědovi. Přepokládám, že děda nikde jinde nepracuje a kromě důchodu toto bude pro něho jediný příjem. A že ani nemá např. příjem za nájem polí nad 6000 Kč.
Re: Jiřinko díky,díky a ještě dotázek pr
Upřesňuji:Když jsem Vám v příspěvku o něco výše psala, že ani nepřijde o možnou vratku, tak jsem si neuvědomila, že píšete o částce 80000 Kč. Což samozřemě znamená, že v jednom měsíci bude ta částka daněna dle tabulek a daň bude vysoká, protože tam budou vyšší daňová pásma, ale v ročním měřítku těch 80000 spadne do pásma 12%. Ale nebude muset podávat přiznání, Vy uděláte zúčtování a o vratku požádáte FÚ. Nebo těch 80000 rozepíšete do více měsíců (několik dohod), aby tam nebyla ta nejvyšší hladina a po ročním zúčtování ta vratka bude nižší, protože mu během roku nebyla srážena tak vysoká daňová záloha.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 2. 2006 21:50
Dobrý večer,
prosím sepíšu se starobním důchodcem DPP. Práce samozřejmě nepřekročí 100 hodin. Smluvená odměna za práci je
80 000,- Kč. Z toho odvedu zálohovou daň 20%.
Je to tak v pořádku?
Je výše odměny u DPP nějak omezena?
A vyplývají pro důchodce ještě nějaké povinnosti či pro mne?
Může si podat důchodce daňové přiznání a vyúčtovat tuto strženou daň.
Děkuji za odpověď. Karel